Najboljša slovenska veleslalomistka Meta Hrovat je s petim mestom na tekmi svetovnega pokala v San Vigiliu znova dosegla vrhunsko uvrstitev. Tretje mesto na zadnji preizkušnji v Kranjski Gori je dalo Podkorenčanki samozavest, s katero se je spustila po progi Erta, ki velja za eno najtežjih v svetovnem pokalu. Slovenska alpska smučarka je bila po prvi progi šesta, na drugi pa je s 14. časom napredovala za eno mesto. Atraktivno in razburljivo preizkušnjo je dobila Tessa Worley. Izkušena Francozinja je bila po prvi progi peta, na drugi pa je z drugim časom prepričljivo ugnala tekmice. Odlično pripravljenost je z drugim mestom potrdila Švicarka Lara Gut-Behrami, tretja pa je bila Italijanka Marta Bassino.

Ana Bucik izenačila najboljši veleslalomski dosežek

»Na drugi progi sem res napadla tako, kot znam. Teren je izjemno zahteven, zato nikoli ne veš, kako hiter si v resnici. Izšlo se mi je po najlepših željah. Imam razlog, da na svetovno prvenstvo odpotujem samozavestna,« je po 14. zmagi v karieri povedala Tessa Worley, ki je po zmagovitih obveznostih spremljala slalom v Schladmingu, na katerem se je od aktivne kariere poslovil njen partner Julien Lizeroux. Lara Gut-Behrami, ki je pred petimi leti dosegla zadnjo žensko švicarsko veleslalomsko zmago, je povedala: »Težko kontroliram bolečine v križu, a se po uspehu ne bom pritoževala. Našla sem pravo formo, s katero je užitek tekmovati v vseh disciplinah.« »Tretje mesto je zame zelo pomembno, saj je tekma potekala na domačem terenu, kjer so visoke uvrstitve še pomembnejše. Ponosna sem nase,« je dejala Marta Bassino, zmagovalka štirih veleslalomov v tej sezoni, ki je prepričljivo ubranila mesto vodilne v veleslalomskem seštevku.

Ana Bucik je trinajstič v karieri osvojila veleslalomske točke, od tega tretjič v južnotirolskem središču, kar kaže, da ji strm teren v San Vigiliu ustreza. Primorka je na prvi progi dosegla 22. čas, na drugi pa s četrtim časom napredovala na 14. mesto ter izenačila svojo najboljšo veleslalomsko uvrstitev v svetovnem pokalu. »Na prvi progi mi ni uspelo najbolje napasti, zato sem tako v zgornjem kot spodnjem delu pustila kar nekaj časa. Drugi nastop je bil precej boljši. Po slabem vikendu v Kranjski Gori sem lahko zadovoljna,« se je veselila Ana Bucik. »Poleg dosežka sem najbolj vesela dejstva, da sem znova začutila občutek, da lahko dirkam. Ko se zjutraj zbudim in ne morem dočakati trenutka, ko stopim na start. To je ta občutek, ki sem ga zelo zelo dolgo pogrešala, in res fino ga je imeti nazaj,« pa je svoj nastop ocenila Meta Hrovat.

Michelle Gisin ni zdržala pritiska

Proga Erta v idiličnem alpskem kraju San Vigilio je potrdila sloves ene najtežjih v svetovnem pokalu. Veleslalomistke v tej sezoni po selitvi Zlate lisice v Kranjsko Goro na veleslalomih tekmujejo na najtežjih terenih, zato so v ospredju najbolj hrabre na svetu, ki si na strmih in ledenih površinah upajo napasti. Med njimi je tudi Meta Hrovat, ki svoje najboljše rezultate dosega prav na najtežjih terenih, kot so Sölden, Kranjska Gora in San Vigilio. Glede na to, da je bila današnja tekma zadnja pred svetovnim prvenstvom, si lahko najboljša slovenska veleslalomistka obeta odmevno uvrstitev tudi prihodnji mesec v Cortini d’Ampezzo. Omenimo še, da je bila po prvi progi vodilna Michelle Gisin na pragu prve veleslalomske zmage v karieri, a je na drugi v ciljni strmini storila večjo napako in nazadovala na šesto mesto. Prepričljivo najhitrejša na drugi progi je bila Poljakinja Maryna Gasienica-Daniel, ki je s 24. mesta napredovala na enajsto.

Neja Dvornik in Tina Robnik se nista uvrstili na drugo progo. Svetovni pokal v alpskem smučanju za ženske se bo nadaljeval v Garmisch-Partenkirchnu, kjer bosta v četrtek in petek treninga smuka, v soboto smuk, v nedeljo pa superveleslalom, zadnja preizkušnja pred svetovnim prvenstvom. Iz tabora Ilke Štuhec so sporočili, da se Mariborčanka zaradi poškodbe gležnja ne bo udeležila tekem na Bavarskem in se bo raje pripravljala na svetovno prvenstvo.