»Marsikomu se, ko prižge računalnik in pregleda elektronska sporočila z vsemi nalogami, skorajda obrne želodec. Ni malo takih dijakov, ki jih je strah, da jim šolskega dela ne bo uspelo pravočasno opraviti,« povsem vsakdanje stresne trenutke dijakov med izobraževanjem na daljavo opisuje dijak Gimnazije Kranj Vito Krajnik. Anja Demšar z iste gimnazije dodaja, da so se šolske obveznosti med izobraževanjem na daljavo zajedle v vsak kotiček bivališč dijakov in v vsako minuto dneva. »Včasih si prišel iz šole in si se nekako lahko odklopil. Zdaj so šolske obveznosti ves čas s tabo,« opaža.

O depresiji, teorijah zarote, sprostitvi, motivaciji…

Takšne in včasih še precej hujše stiske so vsakdanje spremljevalke dijakov med izobraževanjem od doma. Peterica dijakov, med katere sodita tudi Vito in Anja, jih ni mogla več opazovati križemrok, pač pa so šli v akcijo. Po mesecu priprav in dogovarjanj, pri katerih so jim pomagale tudi štiri profesorice, danes za vse dijake Gimnazije Kranj pripravljajo virtualna predavanja in delavnice, ki so jih poimenovali Dan ZaMe, kar je okrajšava za dan mentalnega zdravja. »Želimo priskočiti na pomoč vsem dijakom, ki se trenutno soočajo z depresijo, anksioznostjo in podobnimi težavami, ki so posledica epidemije. Smo prva šola v Sloveniji, ki bo izvedla tak dogodek,« nas je opozorila Katarina Sekne, ena od organizatork, ki je poskrbela, da smo za dogodek izvedeli tudi mediji.

Predavanja in delavnice za lažje spopadanje z vsakodnevnimi obveznostmi so začeli danes ob 7.45. Med temami, ki jih obdelujejo, so depresija, internetne odvisnosti, naučili se bodo, kako izkoristiti svoj potencial, kako izboljšati samopodobo, spregovorili bodo o kariernih odločitvah, motivaciji… Posvetili se bodo med drugim tudi teorijam zarote in psihologiji množic. Delavnice bodo bolj sprostitvene, na primer kreativno pisanje, meditacija, ples. Stroške predavanj in delavnic, med izvajalci so tudi številna znana imena strokovnjakov, sta si razdelila šola in podjetje NiceLabel, ki se je javilo za sponzorja današnjega dogodka na daljavo.

Stiske ostajajo skrite in se večajo

Kako pa so naši sogovorniki sploh dobili idejo za današnji dogodek? »Med dijaki je zakrožila informacija iz ene od raziskav, da je imel spomladi med izobraževanjem na daljavo eden od šestih dijakov slabše mentalno zdravje, tokrat pa naj bi se s težavami spopadal že eden od treh dijakov. O tem smo se pogovarjali v dijaški skupnosti Gimnazije Kranj in odločili smo se, da tega ne bomo več tolerirali ter bomo nekaj storili za naše dijake,« opisuje Vito. O vse več stiskah po Anjinih besedah poročajo tudi zaposleni na šoli. »Na primer v svetovalni službi in v tajništvu so bili klici staršev ali dijakov o stiskah včasih redkost, zdaj jih prejmejo tudi po dvajset na dan,« pripoveduje.

Naše sogovornike močno skrbi, ker stiske njihovih sošolcev med izobraževanjem na daljavo ostajajo skrite. »Ker s sošolci nismo skupaj, včasih se samo enkrat na teden vidimo prek zaslonov, težko opazimo, ali je nekdo slabe volje, ali ga kaj teži. Na splošno je veliko manj odziva tudi po šolskih skupinicah na družbenih omrežjih oziroma v spletnih učilnicah. Medtem ko nekateri dijaki redno komunicirajo s profesorji in sošolci, so tisti, ki so bili že prej bolj zadržani, zdaj postali še bolj zaprti vase,« opaža Katarina. A v šoli pri pouku bi sošolci opazili, da je nekdo slabe volje, da ga nekaj teži, na daljavo pa je to skorajda nemogoče.

Tudi Anja opaža, da so se pri dijakih, ki so se prej spopadali z majhnimi stiskami, te med šolanjem na daljavo povečale. »Res gre za čisto drug pristop, drugačne načine dela, ki terjajo veliko samodiscipline,« poudarja. Vito pa pri sošolcih opaža med drugim precej pomanjkanja motivacije. Ob tokratni akciji naši sogovorniki upajo, da se bo zganila tudi kakšna druga šola ali inštitucija in bo podoben dogodek organizirala tudi sama.