Pred tekmo so slovenski tabor napadle številne zdravstvene težave. Kapetan Jure Dolenec je imel preglavice s prepono, a če bi zapustil mehurček in v Kairu odšel v bolnišnico, bi moral ob vrnitvi v obvezno 48-urno karanteno. Ker potem ne bi mogel igrati proti Egiptu, je reprezentančna zdravniška služba uporabila prenosni ultrazvok, ki pa na srečo ni pokazal hujše poškodbe. Zaradi trebušne viroze sta v hotelu morala ostati Dragan Gajić in Staš Skube, zato je selektor Ljubomir Vranješ moral prvič na tem SP med šestnajsterico uvrstiti Tilna Kodrina in Domna Makuca. Dodaten šok so Slovenci doživeli med ogrevanjem, ko je steber obrambe Blaža Blagotinška naenkrat obšla slabost, zato je odšel v garderobo, bruhal in nato moral zaradi slabega počutja takoj v hotel.

Egipčani so na domačem SP 1999 osvojili sedmo mesto, dve leti pozneje v Franciji s četrtim dosegli svojo najboljšo uvrstitev med elito, kot prireditelji pa letos potihoma upajo na kolajno. V slovenskem taboru so se bali tudi vpliva športno-političnega diktatorja Hasana Mustafa, predsednika mednarodne zveze IHF, po katerem so poimenovali tudi eno izmed štirih dvoran na letošnjem SP. A prednost domačega igrišča je lahko tudi veliko psihološko breme, domači selektor, 41-letni Španec Roberto Parrondo (z Vardarjem je leta 2019 postal klubski prvak Evrope), pa je o tem dejal: »Nimamo prednosti domačega igrišča. Poglejte, dvorana je zaradi koronavirusa prazna (v njej je v resnici bilo skoraj tisoč ljudi, op. p.), namesto da bi v njej bilo 17.000 naših navijačev. Zato imam občutek, kot da igramo na nevtralnem igrišču.«

Egipčani so vstali od mrtvih

Domača reprezentanca, v kateri kar 15 od skupno 20 reprezentantov prihaja iz dveh najmočnejših klubov v Egiptu (osem iz Zamaleka, sedem iz Al Ahlyja), je katastrofalno začela tekmo. Zdesetkani Slovenci so si hitro nekajkrat priigrali tri gole prednosti (7:4, 8:5), po odlični predstavi pa so imeli po 25 minutah že neverjetnih plus pet (10:5). Do takrat so zaradi fantastičnega vratarja Klemna Ferlina (9 obramb ob 60-odstotni uspešnosti) in vrhunske obrambe tekmecem dovolili le tri gole iz igre, čeprav so imeli Slovenci v prvem polčasu šest minut izključitev, Egipt pa nobene. V končnici prvega polčasa so gostitelji v treh minutah dosegli tri gole zapored za 8:10, a Vranješeva četa je do odhoda na glavni odmor prednost podvojila (12:8).

Mohamed Mamdouh (29 golov) in Ahmed Elahmar (17), ki sta bila na prvih petih tekmah SP najučinkovitejša v reprezentanci Egipta, se med najboljšim polčasom Slovenije na letošnjem SP sploh nista vpisala med strelce. Tudi drugi del se je začel sanjsko za goste, ki so si takoj trikrat priigrali po pet golov naskoka. Nazadnje pri 15:10, a nato so igralci iz dežele piramid čudežno vstali od mrtvih. V manj kot štirih minutah so naredili delni izid 5:0 (tri gole so dosegli v prazna vrata), v 40. minuti pa poskrbeli za svoje premierno vodstvo (17:16). Po nekaj zaporednih izenačenjih so domači rokometaši prvič prišli na plus dva (21:19), nato pa so »ponovili vajo« še trikrat (22:20, 24:22, 25:23).

Bombač: Pritisk z vseh strani

V zadnji dve minuti so Slovenci odšli z zaostankom 23:25, a Blaž Janc z desnega krila ni zadel v polno. Gostitelji, ki jim je za napredovanje zadoščal že remi, so padali iz napake v napako, tik pred začetkom zadnje minute pa je bil uspešen Borut Mačkovšek za zmanjšanje zaostanka na 24:25. Po zapravljenem napadu Egipta je Janc dvanajst sekund pred zadnjim znakom sirene sicer izenačil, toda tekmeci so žogo uspešno zadržali do konca in Slovence predčasno poslali v domovino.

Kapetan Jure Dolenec je bil presenečen nad tem, da so se v mehurčku pojavile trebušne viroze v vseh ekipah, čeprav se igralci niso družili med seboj in niso pili vode iz pipe. »Če bi se te viroze zgodile na začetku prvenstva, bi še razumel, ne pa po več kot desetih dneh. Verjemite, o čudnih dogajanjih pred tekmo in na njej bi lahko marsikaj povedal, a se bom raje ugriznil v jezik. Na žalost je polovica ekipe dan preživela na stranišču. Igrali smo odlično, potem pa smo začeli delati otroške napake v igri. Kljub našemu visokemu vodstvu smo z lastnimi neumnostmi vrnili Egipčane v igro in to je bila naša krivda. Če bi nadaljevali z igro iz prvega polčasa, nam nasprotniki ne bi mogli niti slučajno priti blizu,« je dejal Jure Dolenec.

Tudi Dean Bombač je bil razočaran po remiju z gostitelji: »Vsi vemo, kaj smo prestajali zadnjih 24 ur pred tekmo. Tri četrt ekipe je okužene, fantje so bruhali. A pokazali smo značaj, se borili na polno in do konca ter lahko gremo domov z dvignjenimi glavami. Pritisk Egipta na nas je bil z vseh strani, od nemških sodnikov dalje.« Selektor Ljubomir Vranješ je kljub šokantnemu razpletu poudaril, da je treba dvigniti glave, kajti že čez manj kot dva meseca čakajo reprezentanco v Berlinu kvalifikacije za OI, o remiju z Egiptom pa je dodal: »Razočaran sem. Kar osem igralcev moje ekipe je imelo pred tekmo želodčne težave, v takšnih okoliščinah pa smo naredili ogromno proti Egipčanom. Na tem prvenstvu smo izgubili le eno tekmo, toda ostali brez četrtfinala, kamor po kakovosti spadamo. Ne glede na vse mora biti Slovenija ponosna na te fante.«

Skupina 4, 3. krog: Belorusija – Severna Makedonija 30:26 (14:14), Egipt – Slovenija 25:25 (8:12), Rusija – Švedska 20:34 (8:17).