Premier in minister za zdravje Janez Janša je danes povedal, da se stanje epidemije v Sloveniji ne izboljšuje več, temveč se je trend zmanjševanja okužb ustavil. Po dostopnih podatkih se je sedemdnevno povprečno število potrjenih primerov mestoma povečalo – goriški, jugovzhodni in posavski regiji, ki so že od prej na črnem seznamu, so se pridružile še obalno-kraška, pomurska in zasavska regija. Po drugi strani je Koroška na boljšem kot prej in je kot edina statistična regija prešla v oranžno fazo.

Pot iz Belgije

Poleg tega, je povedal Janša, je bil v Sloveniji odkrit primer tako imenovanega angleškega seva novega koronavirusa, ki je bolj nalezljiv, torej se hitreje širi. Odkrit je bil pri državljanu Kosova, uslužbencu slovenskega podjetja z začasnim prebivališčem v Sloveniji, ki je pripotoval iz Belgije. Slovenske oblasti so opozorilo o tem, da je tujec pri nas, prejele od belgijskih organov teden dni po tem, ko je odpotoval iz Belgije. Kako so Belgijci izvedeli, kje se nahaja, Janša ni povedal. Ker pa tujec trdi, da v Sloveniji ni imel stikov z ljudmi, Janša ocenjuje, da nevarnost v tem primeru ni velika.

Po drugi strani premierja skrbi možnost, da je angleški sev v Sloveniji bolj razširjen, kot smo mislili doslej. Omenil je, da obstaja sum, da je z angleško različico virusa okužena še ena oseba. Da bi odkrili, kolikšen delež že potrjenih primerov koronavirusa v Sloveniji predstavlja angleška različica virusa, bodo pristojni opravili dodatne teste na že odvzetih pozitivnih vzorcih. V ta namen je Slovenija od Slovaške pridobila dva tisoč testov, ki so prirejeni za iskanje angleške različice seva. Za podarjene teste se je Janša posebej zahvalil slovaškemu predsedniku vlade Igorju Matoviču.

Janša je dejal, da bo od ugotovitev te raziskave, ki že poteka, odvisno, kakšna bo nadaljnja usoda omejevalnih ukrepov, o katerih odloča vlada. Če bi se izkazalo, da je prisotnost angleške različice virusa velika, bi lahko vlada takoj, že v ponedeljek ali torek, reagirala z novimi omejitvenimi ukrepi (verjetno s ponovnim zapiranjem že odprtih dejavnosti). Če ne, naj bi epidemijo obvladovali vedno bolje, je napovedal. Zagotovil je še, da se bodo vrtci in šole za prve tri razrede v vsakem primeru odprli v torek, kot je bilo predvideno. To velja tudi za regije, ki so bile prej na rdečem seznamu, zdaj pa so na črnem.

Težave s komuniciranjem po spletu

Janša se je odzval tudi na nasprotovanje obveznemu testiranju učiteljev, ki se pojavlja na spletnih omrežjih. Zatrdil je, da testiranje ni škodljivo in da nihče v vladi, četudi jim strokovnjaki vsak teden odvzemajo brise, nima poškodovanega nosu. Nekateri nasprotniki testiranja trdijo, da poseganje s testno paličico v nos močno poškoduje sluznico. Janša, ki sicer sam velikokrat – zlasti na twitterju – razširja lažne oziroma prikrojene informacije, je tokrat ljudi pozval k ignoriranju napačnih informacij, ki se širijo po spletu.

Premier in minister za zdravje je državljane pozval še, naj se zaradi pojava novega seva koronavirusa še bolj dosledno držijo higienskih ukrepov – umivanja rok in nošenja trislojne maske, kakršno nosi tudi sam. »Bolj ko je maska varna, bolj jo priporočamo,« je povedal. Nova različica virusa bi lahko hitreje preobremenila zdravstveni sistem, je opozoril. Podatki sicer za zdaj ne kažejo, da bi bila angleška različica bolj nevarna za posameznika, težava je mnogo hitrejše razširjanje.