Farmacevtska družba, ki je cepivo razvila skupaj z oxfordsko univerzo, je poudarila, da zamud pri dobavi ne bo, ko bo cepivo odobreno v EU, a bodo prve količine manjše, kot je bilo sprva pričakovano, zaradi zmanjšane proizvodnje v eni od tovarn v evropski verigi dobav. »Evropski uniji bomo februarja in marca dobavili več deset milijonov odmerkov, medtem pa še naprej povečevali svoje proizvodne zmogljivosti,« so še zagotovili.

Sprva je bilo dogovorjeno, da bo AstraZeneca 27 članicam unije do konca marca dobavila 80 milijonov odmerkov cepiva.

Sporočilo AstraZenece je nov hud udarec za države članice, ki so morale spremeniti načrte cepljenja prebivalstva že zaradi začasno zmanjšanih dobav cepiva ameriškega Pfizerja in nemškega BioNTecha.

Evropska komisarka za zdravje Stella Kiriakides je tvitnila, da so države članice in Evropska komisija zaradi tega izjemno nezadovoljne. »Vztrajali smo pri natančnem urniku dostav, na podlagi katerega bi države članice lahko načrtovale svoje programe cepljenja, če bi prišlo do pogojne odobritve. Evropska komisija bo vztrajala pri tem, da AstraZeneca poviša predvidljivost in stabilnost dostav in pospeši distribucijo odmerkov,« je še zapisala.

Evropska agencija za zdravila (Ema) bo o odobritvi cepiva Astrazenece in oxfordske univerze po napovedih odločala 29. januarja. EU se je s tem proizvajalcem dogovorila za nakup najmanj 300 milijonov odmerkov z možnostjo zagotovitve še dodatnih 100 milijonov odmerkov cepiva.