Po podatkih nevladne organizacije OVD Info, ki spremlja aretacije na opozicijskih protestih, je policija doslej prijela 1090 ljudi. Največ, okrog 300 je bilo aretiranih v Moskvi, medtem ko naj bi policija v Sankt Peterburgu prijela 162 ljudi.

Francoska tiskovna agencija AFP dodaja, da policisti v Moskvi nasilno razganjajo zbrane s pomočjo gumijevk. O tem pričajo tudi na družbenih omrežjih objavljeni posnetki. Prihaja tudi do spopadov med protestniki in policisti. Nemška tiskovna agencija dpa poroča, da policisti prijete trpajo v policijska vozila. Dostop do spleta naj bi bil ponekod prekinjen.

Protesti so se začeli na ruskem daljnem vzhodu in v Sibiriji, med drugim v mestih Vladivostok, Habarovsk in Čita. Več tisoč ljudi se je kasneje zbralo tudi v Moskvi, kjer je policija med drugim prijela tudi tesno sodelavko Navalnega Ljubov Sobol. Da je med prijetimi, je na Instagramu sporočila tudi njegova soproga Julija.

Ekipa Navalnega, ki mu je sodišče odredilo pripor do 15. februarja, je pozvala k protestom v okoli 70 ruskih mestih. Ruske oblasti so napovedane shode razglasile za nezakonite in že pred njimi okrepile pritisk na opozicijske aktiviste. Policija pa je napovedala, da bo proteste zatrla.

44-letni Navalni se je v nedeljo vrnil v Rusijo po več mesecih bivanja v Nemčiji, kjer se je zdravil po zastrupitvi z živčnim strupom novičok. Po pristanku na moskovskem letališču Šeremetjevo so ga ruske oblasti prijele, v ponedeljek pa so po zaslišanju sporočile, da bo v priporu do 15. februarja.