Seks v mestu je v šestih letih predvajanja (1998–2004) postala ena od najbolj priljubljenih serij v zgodovini. Pripovedovala je o štirih prijateljicah, njihovem samskem življenju, nakupovanju dragih oblek in čevljev ter priložnostnem seksu v New Yorku. Največja »novost« v tej ikonski seriji je bil ravno slednji.

Junakinje serije so bile dobrih trideset let stare Carrie (v podobi igralke Sarah Jessice Parker), Charlotte (Kristin Davis) in Miranda (Cynthia Nixon) ter »starejša« Samantha, ki jo je upodabljala v Veliki Britaniji rojena ameriško-kanadska igralka Kim Cattrall. Na začetku serije naj se mlajše tri ne bi zavedale, koliko starejša od njih je Samantha, ta pa je nato v zadnjem prizoru prvega od dveh filmskih nadaljevanj serije (iz let 2008 in 2010) praznovala petdeseti rojstni dan. Kritikom prvi film ni bil niti malo všeč, drugega pa so raztrgali, kljub temu pa sta postala donosni uspešnici. Konec leta 2016 so napovedali tretjega, čez leto dni pa sporočili, da ga ne bo. Zdaj pa je HBO sporočil, da se Seks v mestu (Sex and the City) vrača na televizijske zaslone. Oboževalkam različnih starosti (od najstnic do njihovih mam in babic), ki ne morejo pozabiti nakupovalnih in seksualnih pustolovščin štirih prijateljic, bo veselje ob njihovi vrnitvi pokvarilo zgolj to, da se znameniti ženski kvartet na zaslone vrača kot – trio.

Obeta se deset polurnih epizod

In kar tako – se zgodba nadaljuje… To je vse, kar izvemo iz kratkega (43 sekund) napovednika vrnitve te romantične komedije in drame. V njej je veliko hrupnega mesta, a niti kančka seksa. Ne pojavi se nobena od štirih junakinj šestih sezon televizijske serije in dveh filmov. Vse, kar je do zdaj znano, so naslov nove serije In kar tako, čas začetka snemanja (pomlad), število epizod (deset, trajajočih po pol ure) in predvsem novica, da se bo zgodba nadaljevala z eno junakinjo manj, saj v seriji ne bo številnim, morda večini, najljubše Samanthe. Znano je tudi to, da imajo igralke zdaj 22 let več, kot so jih imele leta 1998: Sarah Jessica Parker in Kristin Davis 55, Cynthia Nixon pa 54 let. Kim Cattrall, ki je bila nepričakovana zvezda serije in dveh filmov, se bliža 65. letu.

Kdo koga ne mara in zakaj?

Sarah Jessica Parker v promocijski kampanji zatrjuje, da bo pogrešala prijateljico Kim. Ko so jo vprašali, ali je razlog za njeno nesodelovanje njun spor, se je z odgovorom nekoliko izdala: »Ne, nikoli nisem rekla, da je ne maram.« Kim, ki zanika, da je zahtevala veliko več denarja, kot so ji ga ponudili, medtem serijo nepravično krivi za to, da je ostala brez otrok, ker da je bila tudi po devetnajst ur na dan na snemanju. Takrat je bila tretjič poročena, z glasbenikom Markom Levinsonom, s katerim pa sta imela očitno dovolj časa, da sta skupaj napisala in leta 2004 objavila knjigo z zanimivim naslovom Umetnost ženskega orgazma in se dve leti pozneje ločila.

Ni presenetljivo, da se skoraj bolj kot o vrnitvi serije govori o tem, da v njej ne bo več Samanthe. To je nekaj podobnega, kot če bi se na primer Spice Girls vrnile na oder brez Mel B ali Geri Halliwell. Z drugimi besedami: je radost nad vrnitvijo serije večja ali manjša od razočaranja, ker se ne vrača Samantha? Oboževalke najbolj jezi sprenevedanje. Splošno znano je namreč, da sta Sarah Jessica Parker in Kim tako sprti, da je bilo nadaljevanje serije premajhno za obe. Navzkriž sta si od takrat, ko je Parkerjeva pred leti dejala, da bo Samantho v prihodnosti najbrž igrala druga igralka, pri čemer je namignila na njeno starost. Najverjetnejši razlog za to, da Kim niso povabili v novo serijo, pa je njenih skoraj 65 let. Ne zaradi mesta, ampak seksa.

A čeprav se Samantha ne vrača, se bo milijone žensk gotovo vrnilo pred male zaslone, da bi gledalo nadaljevanje zgodbe. Kaj pa moški, ki niso razumeli ali pa samo niso hoteli razumeti serije? Mislili so, da gre za mesto, čevlje z visokimi petami in obleke z nizkimi dekolteji. Morda pa so se v minulih 22 letih mnogi le sprijaznili s tem, da je šlo predvsem za seks, in to priložnostnega.