Aplikacija za obveščanje stikov o izpostavljenosti novemu koronavirusu #ostanizdrav je doživela prvo večjo posodobitev. Med najpomembnejšimi novostmi je združljivost slovenske aplikacije z aplikacijami, ki jih uporabljajo v drugih državah EU. Ko bo novost povsem zaživela, slovenskemu uporabniku ob odhodu v tujino ne bo več treba prenašati tamkajšnje aplikacije, temveč bo lahko še naprej uporabljal slovensko in bo prek nje tudi obveščen o nevarnih stikih z uporabniki drugih aplikacij znotraj EU. Seveda bo uporabnik slovenske aplikacije po novem deležen opozorila tudi v primeru, če bo v Sloveniji v stiku z uporabnikom katere od aplikacij znotraj EU. Medsebojno informiranje uporabnikov o nevarnih stikih se je torej razširilo na celotno območje EU.

Storitev naj bi zaživela v desetih dneh

Da bi to dosegli, so na ministrstvu za javno upravo, ki skupaj z NIJZ skrbi za delovanje aplikacije, nadgradili zaledni sistem. Ta zdaj šifrirnih ključev, ki psevdonimizirano predstavljajo posamezne mobilnike z aplikacijo #ostanizdrav, ne posreduje zgolj vsem uporabnikom slovenske aplikacije, temveč tudi centralnemu strežniku EU, kjer se zbirajo šifrirni ključi vseh aplikacij iz EU. Od tam vsi evropski ključi potujejo nazaj na nacionalne zaledne sisteme in naposled do uporabnikov aplikacije. Storitev naj bi v Sloveniji zaživela najkasneje v desetih dneh. Uporabnik si mora pred tem posodobiti slovensko aplikacijo na različico 1.10.1. Posodobitev je že na voljo v Googlovi spletni trgovini play, Applovi uporabniki pa bodo morali zaradi daljšega postopka še nekoliko počakati.

Med koristne novosti slovenske aplikacije sodi tudi posodabljanje ključev na aplikaciji šestkrat na dan. To pomeni, da bomo o morebitnem nevarnem stiku obveščeni bistveno hitreje kot doslej, ko smo opozorilo prejeli le enkrat na dan. S tem se bo zmanjšalo okno, ko ob morebitni okužbi od drugega uporabnika aplikacije tudi sami nevede širimo virus. V aplikacijo je bila dodana tudi povezava do obrazca za izdajo TAN-kode za vse tiste, ki je morda niso dobili ali pa so zamudili rok za vnos že izdane. Dodali so tudi povezavo na eUpravo za pridobitev potrdila o karanteni, povezavo na telefon za psihološko podporo in predstavitev aplikacije v znakovnem jeziku. Spremenili so še barvno shemo aplikacije. Po novem bodo njeni meniji obarvani zeleno le v primeru, če nevarni stik ni bil zaznan. Ko bo tveganost stika majhna, bo barva po novem oranžna. Ob veliki tveganosti ostaja rdeča.

MJU in NIJZ opozarjala na posledice spornega odloka

Predstavitev posodobljene aplikacije je postregla tudi z nekaterimi novimi razkritji glede pogojevanja gibanja med občinami z aplikacijo #ostanizdrav med 15. in 23. decembrom lani. Državni sekretar na MJU Peter Geršak je povedal, da so Apple in Google obvestili, kaj se dogaja, niso pa prejeli prepovedi ali zahteve za umik aplikacije. Odločitev, da prepovedi ni bilo, Geršak pripisuje temu, da je šlo zgolj za eno od trinajstih možnosti, ki so omogočale prečkanje občinske meje.

Na naše vprašanje, kdo je sprejel odločitev oziroma kaj je bil povod, da se odlok ne podaljša, nam je državni sekretar odgovoril, da so pri MJU in NIJZ opozarjali, da lahko odloku sledijo določene pravne in finančne posledice. Minister za javno upravo Boštjan Koritnik, ki je na novinarski konferenci na daljavo sodeloval kljub okužbi z novim koronavirusom, pa je državnega sekretarja dopolnil, da je bila ukinitev pogojevanja prečkanja meje z uporabo aplikacije odločitev ministrstva za notranje zadeve, ki ga vodi Aleš Hojs. »Kakšne pogoje določajo za prehajanje občine, je njihova odločitev,« je povedal Koritnik. »MJU je tisti, ki skrbi za aplikacijo v tehničnem smislu. Kar zadeva pogoje za prehajanje meja, pa je to povsem v rokah ministrstva za notranje zadeve. To je bil njihov odlok. To ni bila stvar razprave v vladi.«

Zakaj so pogojevanje aplikacije po 23. decembru umaknili, nam na MNZ niso konkretneje pojasnili. Odgovorili so nam: »Vse odloke in odločitve sprejema vlada RS.« Naše vprašanje so posredovali uradu vlade za komuniciranje (Ukom). Tam pa so nas napotili na tiskovno konferenco 14. januarja, ko je tedanji vladni govorec Jelko Kacin povedal, da je vlada ocenila, da je bilo prenosov aplikacije za prosto prehajanje občinskih meja kljub odloku premalo. To pojasnilo sicer nasprotuje izjavi ministra Koritnika, ki je razpravo o ukinitvi odloka na ravni vlade zanikal. Ukom smo zato vprašali še, kaj torej drži, je do te razprave prišlo ali ne? Odgovora do zaključka redakcije nismo prejeli.