V času epidemije so se v domovih za starejše po vsej Sloveniji trudili, da bi bile stiske stanovalcev in njihovih svojcev čim manjše. Dnevno so se prilagajali in iskali rešitve, da bi jim na varen način izpolnili še tako skromno željo, tudi težko pričakovani obisk bližnjega. A prav slednje je bilo v Domu upokojencev Sežana v času najhujšega vala okužb nemogoče, saj so iz rdeče cone v belo prešli šele 12. januarja. Kot je povedala direktorica doma Rosana Šturm, so bili le trije stanovalci negativni. »Vseh preostalih 150 stanovalcev je bilo pozitivnih. Zdaj smo se malo oddahnili in upamo, da bomo naprej lažje dihali,« je povedala iskreno in dodala, da so prav pred dnevi dobili v dar enega od dveh »zbliževalnikov«, prosojno pregrado, ki v času epidemije covida-19 ogroženim skupinam omogoča varen klepet z bližnjimi. Drugega so prav tako v ponedeljek postavili pred Domom na Krasu v Dutovljah.

Zbliževalnik ponujajo nepridobitno

Šturmova sicer pove, da so ob prehodu v belo cono vrata doma odprli za obiske svojcev v sobah stanovalcev. »Ker so vsi covid preživeli, nevarnosti okužb ni,« je povedala, a dodala, da se morajo kljub temu obiskovalci držati strogih ukrepov. »Vsekakor pa moramo ohraniti zdrave tudi nove stanovalce, ki jih te dni sprejemamo v dom. Računamo, da jih bomo v naslednjih tednih sprejeli dvajset. Tem bo zbliževalnik za stike s svojci zagotovo prišel prav,« je še povedala Šturmova.

Kot je povedala Katja Simončič, je zbliževalnik nastal iz potrebe, zaradi zgodbe prijatelja, ki zaradi epidemije več tednov ni mogel obiskati očeta v domu starejših občanov. »Po raziskavi, ki smo jo opravili med domovi, smo ugotovili, da se vodje zavedajo pomena stikov z bližnjimi za zdravje varovancev in da se na vse pretege trudijo, da bi stike omogočali. Večina sogovornikov pa je izpostavila tudi težave, s katerimi se soočajo pri organiziranju obiskov, in izrazila željo po rešitvi, ki bi obiske olajšala,« so še zapisali in dodali, da so se domislili preproste pregrade, ki ob lepem vremenu omogoča varen klepet med starostniki in drugimi pripadniki ogroženih skupin ter njihovimi bližnjimi. »Zbliževalnik je oblikoval arhitekt Matic Vrabič, prototip pa smo s sponzorskimi sredstvi sestavili v prostem času; naslednji podvig, ki se ga bomo lotili, pa je iskanje rešitve za notranje prostore.« Avtorji zbliževalnik ponujajo nepridobitno. Naročnik krije stroške materiala in izdelave. Z načrtom v PDF obliki, ki je brezplačno na voljo na njihovi spletni povezavi, pa si lahko zbliževalnik izdela kdorkoli.

Za dobrodelnost ni nikoli prepozno

V akcijo zbiranja sredstev za izdelavo zbliževalnikov se je vključila tudi skupina Premik, neformalna skupina ljudi, pravzaprav ekipa prostovoljcev, ki sledi osnovni ideji o združevanju in povezovanju na lokalni ravni. Kot nam je povedala prostovoljka Nina Ukmar, ki je del ekipe že od samega začetka, so se decembra odločili za dobrodelno akcijo. »Malo smo bili pozni, zato smo se domislili slogana, da za dobrodelnost nikoli ni prepozno,« je povedala. Povabilu se je odzvalo 37 posameznikov oziroma podjetij in v slabem mesecu so zbrali dobrih 1300 evrov. In če so se sprva želeli usmeriti zgolj na območje Krasa, bodo zdaj akcijo razširili, saj so zbrali sredstva za dva zbliževalnika, podjetje RPS pa je izdelalo še dodatne štiri in jim jih doniralo. »Trenutno se še odločamo, kako in kaj glede na potrebe z njimi.«