V bolnišnicah se je včeraj zdravilo 1178 bolnikov, kar je 22 manj kot dan prej, intenzivno nego jih je potrebovalo 181 (6 manj kot dan pred tem). Umrlo je 26 covidnih bolnikov, 24 od tega v bolnišnicah, 2 pa v DSO, je na novinarski konferenci povedala vladna govorka Maja Bratuša.

Dosežen kriterij za prehod iz črne v rdečo fazo

Z današnjim dnem je izpolnjen kriterij za prehod iz črne v rdečo fazo. Kaj to v trenutni situaciji pomeni, bo danes razpravljala vlada na Brdu. Seja se bo pričela ob 18. uri.

Predstojnik OE NIJZ Maribor Zoran Simonovič ocenjuje, da je 70-odstotno precepljenost do začetka poletja možno doseči pod pogojem, da bo na voljo dovolj cepiva. Predsednik vlade je namreč na včerajšnji novinarski konferenci dejal, da bomo v Sloveniji precepljenost dosegli do začetka poletja.

Nacionalna koordinatorica programa cepljenja iz NIJZ Marta Grgič Vitek poudarja nujnost doslednega upoštevanja prioritetnih seznamov za cepljenje. »Ker je cepiva tako malo, je zelo važno, da se dosledno upošteva vrstni red,« je dejala in povedala, da NIJZ vsak dan dobiva različne pobude za prednostno cepljenje, a je cepiva za zdaj malo že za starostnike. »Starost je največji dejavnik za težji potek covida, za razbremenitev zdravstva je zato pomembno cepljenje starostnikov,« je poudarila. Povedala je, da je bilo v tem tednu dobavljenih bistveno manj odmerkov cepiva, kot je bilo sprva načrtovano, da pa Pfizer obljublja, da bo v naslednjem tednu dobavljenih 92 odstotkov za to obdobje predvidenega cepiva.

Doslej je bilo s Pfizerjevim cepivom cepljenih skoraj 42.000 oseb, od cepiva Moderne pa je bilo razdeljenih le 600 odmerkov, saj je polovico treba prihraniti za naslednji odmerek. Grgič Vitkova je še povedala, da sta cepljena dva odstotka Slovenije, cepljenih pa je dvakrat več žensk kot moških. V zdravstvu se je doslej cepilo 36 odstotkov zaposlenih.

Povedala je, da so doslej zabeležili tri resne stranske učinke po cepljenju, pri čemer ne gre nujno za vzročno povezavo. »Neka oseba je nekaj ur po cepljenju doživela kolaps, se onesvestila, zaradi česar je bila nekaj časa v bolnišnici na opazovanju. Vsaka hospitalizacija po cepljenju se zabeleži kot resen stranski učinek,« je pojasnila koordinatorica programa cepljenja. »Sicer največ neželenih učinkov predstavljajo težave, kot so bolečina na mestu cepljenja, glavobol, bolečine po mišicah, sklepih,« je pojasnila.

V podravski regiji počasen, a stabilen upad števila okužb

Simonovič je povedal, da od začetka decembra dalje v podravski regiji beležijo zelo počasen, vendar stabilen upad števila novih primerov okužbe. »Razdelitev po starosti in spolu kaže, da je v regiji v zadnjih dveh tednih okužba najpogostejša v starostnih skupinah med 35. in 64. letom starosti, podobno kot drugod v državi. V vseh starostnih skupinah je okužba nekoliko pogostejša pri ženskah v primerjavi z moškimi,« je pojasnil. Povedal je tudi, da se število umrlih postopno znižuje. »V zadnjih tednih decembra so stanovalci DSO-jev predstavljali znatno večji delež umrlih, sedaj opažamo, da je umrljivost vsaj v tej skupini prebivalstva manjša,« je povedal Simonovič. »Eden od razlogov za upad okužb v DSO je cepljenje. Pripravljeni smo na čas, ko bodo v Slovenijo prispele večje količine cepiva,« je dejal.

Na današnji seji tudi o morebitnem sproščanju ukrepov

Po včerajšnjih besedah predsednika vlade in zdravstvenega ministra Janeza Janše kakšnega drastičnega sproščanja ukrepov v naslednjih dneh ni pričakovati. Kot je dejal, se lahko blagega sproščanja nadejajo v regijah z boljšo epidemiološko sliko.

Vlada bo sicer na današnji redni tedenski seji odločala o podaljšanju in morebitnem sproščanju ukrepov. Prehod iz črne v rdečo fazo pomeni začetek sproščanja nekaterih ukrepov. Po včerajšnjih besedah premierja to pomeni, da se lahko odprejo vrtci in šole za učence prve triade po t. i. C programu.

Po načrtu so pogoji za prehod v rdečo fazo doseženi, ko se dnevno število okužb v povprečju v zadnjih sedmih dneh spusti na manj kot 1350 okužb na 100.000 prebivalcev, število hospitaliziranih pa na manj kot 1200.

Večje sproščanje ukrepov je po načrtu predvideno ob prehodu v oranžno fazo, ki nastopi, ko sedemdnevno povprečje okužb in število hospitaliziranih padeta pod 1000. Po besedah Janše bi se to glede na trenutne trende lahko zgodilo februarja.