Zaradi koronakrize v letošnji sezoni v slovenski reprezentanci v smučarskih skokih ni običaja, da ob vsaki uvrstitvi na stopničke po vrnitvi domov priredijo tiskovno konferenco, odprejo penino in razrežejo torto. »Ko bo konec omejitev, bomo nadoknadili vse proslave za uspehe,« je pripomnil tiskovni predstavnik Smučarske zveze Slovenije (SZS) Tomi Trbovc na današnjem virtualnem druženju skakalcev z mediji. 24-letni Domžalčan Anže Lanišek ima v letošnji sezoni že tri uvrstitve na stopničke: tretje mesto v Engelbergu ter drugi mesti v Innsbrucku in Zakopanah, v karieri pa že pet. »Težko primerjam posamezne stopničke, vsake so posebne. Največ mi pomeni tretje mesto iz Engelberga, saj zaradi bolečin v hrbtu sploh nisem vedel, ali bom lahko skakal, ker nisem mogel niti počepniti,« je poudaril Anže Lanišek.

Lanišek je našel prave nastavitve

V poljskem skakalnem svetišču Zakopane je bil Lanišek tik pred prvo zmago v karieri. »Moja predstava je bila super, po doskoku sem že mislil, da sem zmagal. V Zakopanah sem naredil napredek s sobote na nedeljo, ker sem popravil nekaj malenkosti, da sem v drugi del skoka odnesel veliko več hitrosti,« je nedeljsko tekmo podoživel Anže Lanišek. Pred njegovim finalnim skokom je trener Robert Hrgota razmišljal o znižanju zaletišča, a se za to ni odločil. »Popolnoma se strinjam z njegovo odločitvijo. Vem, da znam narediti dober skok, želim skakati čez drugo rdečo črto. Ne želim zmagati na način, da bi pristal pri 135 metrih in bi bil na račun bonusov prvi z deset metrov krajšim skokom kot drugouvrščeni,« je izpostavil 24-letni Domžalčan.

Po težavah, ki jih imel v Bischofshofnu in Neustadtu, je znova lepo zgradil samozavest in zaupanje v svoje sposobnosti. Letos je uspešen tudi na skakalnicah, na katerih v preteklosti ni bil. »Skakati nisem pozabil, težava je bila v tem, da je bila glava preveč polna. Lani sem po nekaj slabših skokih potreboval mesec dni, da sem se vrnil med najboljših deset, letos pa manj časa. Upam, da sem našel prave nastavitve, s katerimi bom z najboljšimi skoki posegal po najvišjih mestih,« je izpostavil Lanišek, ki je veliko pozornosti posvetil temu, da bi imeli iz tekme v tekmo manj nihanj. V lanski sezoni se je redno uvrščal med dobitnike točke, letos želi biti še na višji ravni.

Izpadali kapetan Peter Prevc prvi navijač

Letos je bil po prvi seriji dvakrat na prvem mestu, a ga ni ubranil. V Visli je končal na šestem mestu, v Zakopanah na drugem. »V Visli je bil prvi skok res vrhunski, a forma še ni bila na takšni ravni, da bi rekel, da grem po zmago. Zdaj vrhunske skoke znam ponavljati. Najbolj je pomembno, da se nisem ustrašil pritiska in skušam čim bolj uživati,« je razlagal Lanišek, ki je v skupnem seštevku svetovnega pokala na šestem mestu, kar je bil tudi njegov cilj pred sezono.

Na kako visoki ravni je moštveni duh v ekipi, je v Zakopanah dokazal kapetan Peter Prevc. Potem ko je izpadel v prvi seriji, je v finalu spodbujal sotekmovalce v izteku. Nekoč so vsi čakali njega v izteku, zdaj je obratno. »To je dokaz, da se dobro razumemo in drug drugemu privoščimo uspeh. Nisem bil le jaz, ampak smo vsi skupaj v mrazu čakali na Laniška. Če že jaz nisem vesel, ko pristanem, sem za soborce, ko skočijo daleč,« je razložil 28-letni Peter Prevc.