"Na že tako majhnem trgu dobaviteljev opreme 5G bi izločitev enega od njih pomenila še večja tveganja oligopola in s tem možnost za znatno višje tržne cene te opreme," je poudaril eden od avtorjev študije Črt Kostevc. Pri ocenjevanju cenovnega učinka omejevanja konkurence iz treh na dva ponudnika opreme 5G so po njegovih besedah uporabili ocene študije Oxford Economics iz leta 2019, predvidene za Evropo, kjer je pričakovano povišanje cen v razponu med devet in 29 odstotkov.

V študiji so pripravili izračune za tri glavne scenarije z nizkimi, srednjimi in visokimi stroški ter s pripadajočimi povišanji cen, ki bi znašale 6,3, 13,3 oziroma 20,3 odstotka. A poleg višjih cen, ki bi se na koncu verjetno prelile na končnega potrošnika, avtorji študije opozarjajo še na časovni zamik uvedbe 5G, zaradi katerega bi do leta 2023 brez dostopa do 5G ostalo do 327.000 ljudi oziroma 15,3 odstotka prebivalstva.

Tovrstna omejitev konkurence, vključno z višjimi cenami ter zamudo pri uvajanju, bi imela po navedbah centra poslovne odličnosti, ki deluje v okviru Ekonomske fakultete Univerze v Ljubljani, znaten vpliv tudi na druge segmente slovenskega gospodarstva. "Če upoštevamo ponavljajoče se učinke zakasnitev pri uvajanju omrežja 5G in višje cene omrežne opreme, se kumulativni vpliv morebitne izključitve podjetja Huawei na slovenski BDP v desetletnem obdobju giblje med 3,3 in 7,2 odstotka," je navedel Kostevc.