Conte je pred glasovanjem poslance pozval, naj podprejo zaupnico. Poudaril je, da je treba vladno krizo, ki jo je z izstopom iz vlade povzročila stranka nekdanjega premierja Mattea Renzija Živa Italija, rešiti v parlamentu.

Po Contejevih besedah je kriza, ki jo je sprožila Renzijeva stranka, škodovala državi. Poudaril je, da tistega, kar se je zgodilo, ni mogoče preklicati. S tem je posredno zavrnil poskus nekdanjega premierja, da bi se vrnil v vlado.

Poslance, ki niso del vladajoče koalicije, je pozval, naj podprejo vlado, da ta ne bi razpadla sredi pandemije covida-19. Za spopad z izzivi, ki so pred Italijo, ta potrebuje »največjo možno enotnost in največji možen konsenz v parlamentu«, je poudaril.

V poslanski zbornici imajo vladne stranke večino, v senatu, ki bo o zaupnici Conteju glasoval v torek, pa je brez Žive Italije nimajo. Če bo senat zavrnil zaupnico, je mogoče pričakovati premierjev odstop.

Potem bi lahko glavni vladni stranki Gibanje pet zvezd in Demokratska stranka (PD) skušali odpraviti nesoglasja z Renzijem in bi oblikovali spremenjeno vlado. A so v gibanju in PD zavrnili možnost, da bi zgladili spor z nekdanjim premierjem.

Druga možnost je oblikovanje velike koalicije, ki bi jo verjetno vodila nestrankarska oseba. Tretja možnost pa so predčasne volitve, na katerih bi zmagala desna opozicija. Desne in desnosredinske stranke se tudi zavzemajo za to možnost.

Spor v italijanski vladi se je zaostril zaradi porabe svežnja za okrevanje po pandemiji. Vlada je pretekli teden potrdila spremenjen načrt porabe, v okviru katerega so delno izpolnili Renzijeve želje, vendar njegovi ministrici kljub temu nista potrdili svežnja in sta se glasovanja o načrtu vzdržali. Renzi je namreč zahteval še dodatna sredstva iz evropskega reševalnega mehanizma (ESM), čemur ostro nasprotuje Gibanje pet zvezd.