Po nedeljski aretaciji vodilnega ruskega opozicijskega politika Alekseja Navalnega se je včeraj na policijski postaji v enem od moskovskih predmestij, kjer so ga pridržali čez noč, z veliko naglico začel sodni postopek. Zaslišal ga je sodnik, ki je nato določil, da mora ostati v priporu 30 dni. V tem času bo pristojno sodišče razsodilo, ali je kršil pogojno kazen tri leta in pol zapora iz leta 2014 zaradi poneverbe javnega denarja, ker se ni dvakrat na mesec javljal na policijski postaji. Navalni je bil seveda v Nemčiji, kjer se je zdravil po avgustovski zastrupitvi z živčnim strupom novičok na letalu v Rusiji, a ruske oblasti pravijo, da je bil od septembra, ko so ga odpustili iz berlinske bolnišnice, tam samo še kot turist. Tako Navalnemu grozi, da bo zaprt vsaj tri leta in pol, lahko pa še dlje, ker je bil decembra obtožen prisvajanja denarja za nevladne organizacije.

Navalni: Pojdite protestirat

Zahodni pravniki menijo, da je celo za Rusijo nezaslišano, da so organizirali sodišče kar na policijski postaji. Tudi Navalni je v videu na twitterju izjavil, da gre za nov vrhunec kršenja zakonov v Rusiji. »Tega dedka je v njegovem bunkerju tako strah, da je raztrgal pravni postopek in ga vrgel v smeti,« je dejal 44-letni Navalni v improvizirani sodni dvorani, misleč na 68-letnega Vladimirja Putina. Navalni ruskega predsednika obtožuje, da ga je dal zastrupiti z novičokom, na kar nakazujejo tudi ugotovitve preiskovalnih novinarjev več tujih medijev. Na videoposnetku pa je svojim podpornikom dejal, naj se ne bojijo in naj gredo protestirat na ulice.

Lavrov: Nismo mlade dame

Zahod zahteva takojšnjo izpustitev Navalnega, baltske države tudi nove sankcije EU, menda tudi proti skoraj zgrajenemu plinovodu med Nemčijo in Rusijo Severni tok 2, česar pa Berlin ne bo pustil. Med mogočimi ukrepi so tudi bančne sankcije, zamrznitev premoženja, prepoved potovanja funkcionarjem ali ukrepi proti turškemu toku.

Nemška vlada sicer je pozvala k takojšnji izpustitvi Navalnega, enako britanska, francoska, češka in slovenska, kjer je zunanje ministrstvo zapisalo, da »je neovirano delovanje opozicijskih politikov temelj svobodnega demokratičnega sveta«. Za izpustitev so se izrekli zunanji minister ZDA Mike Pompeo, prihajajoči Bidnov svetovalec za nacionalno varnost Jake Sullivan ter Združeni narodi.

Ruski zunanji minister Sergej Lavrov pa je na te pozive odvrnil, da si zahodne države prizadevajo na ta način »odvrniti pozornost od velike krize liberalnega modela družbe«. Novinarjem je še dejal: »Sicer bi najbrž res morali misliti na zunanji videz, a vendarle nismo mlade dame, ki gredo na ples.«

Kot kaže anketa Reutersa, nekateri Moskovčani izražajo Navalnemu podporo, drugi pravijo, da se z njegovo nespametno vrnitvijo ne bo nič spremenilo. A zunaj velikih mest ga ne poznajo, ker na družabnih omrežjih ne spremljajo njegovih razkritij o oblastni korupciji. Kot kaže septembrska anketa inštituta Levada, samo vsak peti Rus odobrava njegovo kritiko Kremlja. Še vedno pa bi lahko bil nevaren Putinu v času pandemije in gospodarske krize, ko ruskemu predsedniku podpora vztrajno pada, kar bi lahko prišlo do izraza na septembrskih parlamentarnih volitvah. mš, agencije