Ameriška prestolnica je v času pandemije novega koronavirusa prazna kot mesto duhov, razen v času protestov podpornikov predsednika Donalda Trumpa. Na ulicah pa je veliko več brezdomcev kot običajno, ki so si na javnih zelenicah postavili svoja šotorska naselja. V enem od njih je kilometer in pol od kongresa zjutraj zagorelo.

Na stopnišču zahodnega pročelja kongresne palače je v istem času potekala generalna preizkušnja za inavguracijo, kjer pa glavnih igralcev, kot je Biden, ni bilo. Alarm zaradi požara je tako obenem služil kot generalka za možnost nepredvidljivega dogodka v sredo, zaradi katerega bi bilo morda spet treba območje dodatno zablokirati in evakuirati.

Zaradi napada Trumpovih podpornikov na kongres 6. januarja je območje kongresa sedaj zavarovano kot skladišče ameriških zlatih rezerv Fort Knox v Tennesseeju, prazen pa bo tudi travnik National Mall, ki se razteza od kongresa navzdol po hribu mimo Bele hiše in State Departmenta do Lincolnovega spomenika.

National Mall je bil tradicionalno prizorišče zbiranja podpornikov novega predsednika in tudi protestnikov. Zaradi nevarnosti nasilja Trumpovih privržencev bo sedaj vse prazno razen okrog 25.000 vojakov, ki jih FBI prav tako dodatno varnostno preverja. Če morda med njimi ni kdo, ki verjame Trumpovim zavajanjem o volilnih prevarah in bi lahko ogrožal varnost inavguracije.