Ker sta Urh Kastelic (vratar) in Tilen Kodrin (levo krilo) zaradi protikoronskih ukrepov v Egiptu še vedno v karanteni in čakata na negativen test za vrnitev v reprezentanco, se je selektor Ljubomir Vranješ odločil, da iz domovine dodatno pokliče Urbana Lesjaka (Hannover, Nemčija) in Tadeja Mazeja (Celje Pivovarna Laško). Na dan tekme z Rusi sta uspešno prispela v Borg El Arab in opravila test na novi koronavirus, potem pa sta v ločenih hotelskih sobah čakala na izid, po katerem se bosta lahko v primeru ugodnega razpleta končno pridružila tudi reprezentančnim dejavnostim.

Proti dvakratnim svetovnim prvakom v letih 1993 in 1997, ki so v Egipt prišli v zelo oslabljeni in pomlajeni zasedbi (zaradi poškodb ali konca reprezentančne kariere manjka kar nekaj nosilcev igre: Pavel Atman, Timur Dibirov, Gleb Kalaraš, Aleksandar Škurinski, Dmitrij Santalov, Oleg Grams), so Slovenci iztržili le tri začetna vodstva z golom razlike in pet zaporednih izenačenj, zadnje pri 5:5. Vse drugo je minilo v znamenju ekipe Vladimirja Petkovića, prvega tujega selektorja v zgodovini moškega ruskega rokometa (to je tudi njegova prva selektorska funkcija v dolgoletni trenerski karieri), ki sočasno na klubski ravni vodi tudi ruski klub CSKA iz Moskve.

Pri Rusih, ki so na SP prišli s posebnim povabilom mednarodne zveze IHF, sta izstopala fantastični vratar Viktor Kirejev (15 obramb, ustavil je kar 41 odstotkov strelov) in desnoroki ostrostrelec, komaj 21-letni Sergej Mark Kosorotov (6 golov), ki po sezoni zapušča Čehovske medvede in odhaja na Poljsko k Wisli Plock. Ko so se Slovenci po trikratnem zaostanku s sedmimi goli (16:23, 17:24, 18:25) osem minut pred koncem približali le na minus tri (25:28), pa je njihove sanje o morebitnem preobratu uničil levoroki Dmitrij Kiseljev (CSKA Moskva), ki je štiri od svojih skupno petih golov dosegel med 48. in 55. minuto.

Po dveh zaporednih zmagah proti Rusom na SP (v osmini finala v Franciji 2017 z 32:26, v četrtfinalu v Španiji 2013 z 28:27) je morala Slovenija po bledi predstavi priznati premoč reprezentanci, ki na medsebojnih tekmah zdaj vodi z 9:4 v zmagah. Po neuspehu v Borg El Arabu, predmestju Aleksandrije, s 5,2 milijona prebivalci največjem mestu v Sredozemlju, je bil slovenski reprezentant Borut Mačkovšek, ki je dosegel tri gole iz šestih poskusov, upravičeno razočaran: »Proti Rusom je šlo narobe veliko stvari. Že v prvem polčasu smo bili – ne bom rekel mrtvi – na precej nižji ravni kot proti Južni Koreji. Vsaka njihova žoga je končala v naši mreži, vsaka odbita žoga je padla njim v roke, mi pa smo zapravili kopico 'zicerjev', saj nas je uničil fantastični vratar Kirejev. Naše (pol)protinapade bi lahko našteli na prste ene roke. Vendar moramo čim prej pozabiti na poraz, dvigniti glave, se osredotočiti samo na Belorusijo, jo nujno premagati in oditi v drugi del prvenstva v Kairo s tremi točkami.«

Krožni napadalec Matej Gaber je dvakrat premagal vratarja Kirejeva, že na začetku drugega polčasa pa si je prislužil drugo izključitev. »Po nepričakovanem porazu je težko povedati kaj pametnega. Enostavno smo 'razbranili' ruskega vratarja, za katerega sem imel občutek, da je zbral 25, 30 obramb. Čeprav smo prihajali do izdelanih priložnosti, nas je nezbranost pri strelih na gol stala zmago,« je ocenil Matej Gaber. Škofjeločan in član madžarskega kluba Pick Szeged je opozoril, da je Rusom uspelo vsiliti Slovencem njihov ritem in slog igre: »Igrali so pametno, v napadu so bili po minuto, minuto in pol ter so nas na takšen način uspavali. Čeprav smo izgubili, pri naših željah in ciljih na prvenstvu v Egiptu ni še prav nič izgubljenega.«

Skupina H, 2. krog: Belorusija – Južna Koreja 32:24 (15:9), Slovenija – Rusija 25:31 (13:16), para 3. kroga (danes): Rusija – Južna Koreja (ob 15.30), Slovenija – Belorusija (ob 18. uri).