Italija je v zgodovini alpskega smučanja že imela odlične tekmovalke, a na Zlati lisici naše sosede nikoli niso prav zares blestele. Daljnega leta 1977 je v slalomu slavila Claudia Giordani in v veleslalomu Sabina Panzanini pred 24 leti, ko je zlata lisička postala naša Urška Hrovat. No, letos je vso slavo pobrala Marta Bassino, ki je oba dneva smučala fantastično. Kot to počne že vso zimo, saj ima s petih tekem štiri zmage.

Kranjska Gora bo imela odslej posebno mesto v srcu 24-letnice iz Cunea blizu francoske meje. »Kakšni občutki so to, kakšna čustva. Hvala, Kranjska Gora,« se je zahvaljevala s solzami v očeh. Ni se ji le tu in tam kakšna utrnila, ampak je jokala kot dež in se objemala z reprezentančnimi kolegicami ter vsemi drugimi, ki so ji blizu. »Emocije so močne, močnejše kot v soboto. Da bi dvakrat v dveh dneh zmagala, se mi še ni zgodilo, na to nisem pripravljena. To je neverjetno,« je odkimavala. Kako ji uspeva, da je na precej višji ravni kot vse druge, ni znala pojasniti. »Ni mi jasno, od kod prihaja, kar mi govorijo ljudje. Ker počutim se povsem normalno. Sem pa zelo vesela, da sem trenutno na vrhu,« je dejala mladinska svetovna prvakinja v tej disciplini izpred sedmih let, ki je z 20 leti na oder za zmagovalke stopila tudi v svetovnem pokalu.

Od takrat ni šlo le navzgor, je pa v prejšnji sezoni dosegla prvo zmago in le za pet točk zaostala za kolajno v veleslalomskem seštevku. No, zdaj se je utrdila povsem v vrhu. »Od lani nisem veliko spreminjala v treningu, sem pa bolj samozavestna. Sem zelo stabilna, tudi če naredim napako, sem lahko uspešna. Ampak to ne pride čez noč, za to sem morala trdo delati.« In poslušati nasvete trenerjev ter kolegic iz reprezentance, sploh Sofie Goggie in Federice Brignone, ki sta že osvajali tako kolajne kot kristalne globuse. »Vesela in ponosna sem, da sem del te ekipe, da skupaj treniramo. Sta odlični športnici, profesionalki, pozorna sem na vsako malenkost, ki jo storita, kar mi je pomagalo, da sem dosegla takšne uspehe,« je povedala Marta Bassino, ki bo nedvomno prva favoritinja za zlato kolajno na domačem svetovnem prvenstvu v Cortini d'Ampezzo.