Obema svojima protikandidatoma za predsednika CDU, odvetniku Friedrichu Merzu in nekdanjemu okoljskemu ministru Norbertu Röttgenu, se je zahvalil za pošteno predvolilno kampanjo v zadnjih desetih mesecih.

"Tako dolga predvolilna kampanja v sebi vedno skriva nevarnost krepitve nasilja, razdraženosti in zaostrovanja," je še dejal Laschet in Merzu sporočil, da si tudi v prihodnosti želi sodelovanja z njim, poroča nemška tiskovna agencija dpa. Tako Merz kot Röttgenu sta Lachetu že čestitala za zmago in mu v letošnjem volilnem letu zaželela veliko uspeha. Pred nami je "zelo naporen čas za vse", je še dejal Merz, ki danes ni želel razkriti, kako po porazu vidi svojo nadaljnjo vlogo v stranki.

Röttgen je v odzivu dejal, da stoji za svojimi besedami in napovedal, da bo z vsemi silami podprl Lascheta. "Lahko se zaneseš name. Sedaj moramo sestaviti ekipo," je še dejal. Laschet je bil danes na digitalnem kongresu CDU v drugem krogu glasovanja izvoljen s podporo glasov 521 od 991 delegatov.

Dosedanja predsednica nemških krščanskih demokratov (CDU) Annegret Kramp-Karrenbauer se je položaju odpovedala pred skoraj letom dni. V petek ob začetku kongresa je pozvala k enotnosti stranke po izvolitvi novega predsednika. Izbor novega predsednika stranke so zaradi pandemije covida-19 večkrat preložili, nato pa so se sprijaznili z razmerami in pripravili digitalni kongres.

Z izborom novega predsednika CDU se v Nemčiji začenja super volilno leto. V šestih deželah bodo letos volili deželne parlamente, vrhunec pa bodo parlamentarne volitve 26. septembra.

Čestital tudi kanclerski kandidat Scholz

Novemu predsedniku Nemških krščanskih demokratov je za današnjo izvolitev na čelo CDU čestital tudi kanclerski kandidat nemških socialdemokratov (SPD), finančni minister in podkancler Olaf Scholz. Odzvale so se tudi druge nemške stranke. "To je velika naloga z velikima predhodnicama in veliko predhodniki. Želim mu uspešno delovanje. To leto bo za vse nas velik izziv," je Scholz zapisal na twitterju.

Nemški Zeleni so ocenili, da novega predsednika CDU čakajo zahtevne naloge. Laschet je pred zahtevno nalogo, da CDU na novo opredeli po koncu obdobja Angele Merkel ter pojasni, za kaj se vsebinsko zavzema in kako lahko to pot ubere z združenimi močmi, sta v odzivu ocenila predsednika stranke Annalena Baerbock in Robert Habeck, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Predsednica nemške Levice Katja Kipping je v odzivu na Twitterju zapisala, da ima CDU z Laschetom sicer novega predsednika stranke, a še zdaleč ne kanclerskega kandidata. "Ne glede na to, kdo bo dobil bitko za kanclersko kandidaturo CDU, CDU ne bo pripravljen smeri zastaviti tako, da bomo iz krize izšli pravično," je menila

V evropskih državah prvi odzivi

Med drugim sta se odzvala tudi avstrijski kancler Sebastian Kurz in hrvaški premier Andrej Plenković. Kurz je v videoposlanici delegatom CDU izrazil veselje nad močno CDU. "To ni pomembno za Nemčijo, pač pa tudi za nas, sosednjo državo in rekel bi, da za celotno Evropsko unijo," je še dejal. Posebej se je avstrijski kancler zahvalil odhajajoči nemški kanclerki in nekdanji dolgoletni predsednici CDU Angeli Merkel. Hrvaški premier je prek Twitterja čestital Laschetu za izvolitev in ob tem sporočil, da se veseli nadaljnjega kvalitetnega sodelovanja med CDU ter svojo HDZ in Hrvaško.

Odzval se je tudi italijanski minister za evropske zadeve Enzo Amendola, ki je na Twitterju zapisal "dobro opravljeno Laschet". Bilo mi je resnično veselje, ko sem ga pred kratkim srečal v Rimu, je še dodal. Nekdanji predsednik Evropskega parlamenta in podpredsednik italijanske stranke Naprej italija Antonio Tajani je poleg čestitke Laschetu na Twitterju še zapisal "skupaj za boljšo Evropo".

Novemu predsedniku CDU je čestital tudi srbski predsednik Aleksandar Vučić in izrazil pričakovanje, da se bo trdno partnerstvo Srbije z Nemčijo in CDU nadaljevalo.

Čestital tudi Janša

Arminu Laschetu je za izvolitev čestital tudi slovenski premier Janez Janša. Na twitterju je Janša čestitko objavil v nemščini in še zapisal, da se veseli nadaljnjega sodelovanja med SDS in CDU.