Po podatkih vlade so v petek opravili 4763 PCR testov in z njimi potrdili 1152 okužb. Dan prej je bilo opravljenih 4897 PCR testov, z njimi pa potrdili 1144 okužb. Delež pozitivnih PCR testov je bil v petek 24,2 odstotka, v četrtek pa 23,4 odstotka.

V petek so opravili tudi 5790 hitrih testov, kar je 531 več kot v četrtek, ter z njimi odkrili 371 okužb, medtem ko so s hitrimi testi dan prej odkrili 334 okužb. Pozitivnih je bilo v četrtek 5,3 odstotka hitrih testov, v petek pa 6,4 odstotka. V petek je bilo hospitaliziranih 42 covidnih bolnikov manj kot dan prej, štirje manj so potrebovali intenzivno zdravljenje. Umrlo je devet bolnikov manj kot dan prej.

Po oceni Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) je v državi trenutno 24.046 aktivnih primerov okužbe. Sedemdnevno povprečje potrjenih okužb v Sloveniji je 1392, 14-dnevna pojavnost okužb na 100.000 prebivalcev pa je 1134 primerov.

Doslej je bilo v Sloveniji po podatkih NIJZ skupno potrjenih 148.556 primerov okužbe z novim koronavirusom, od tega pri 79.296 ženskah in 69.106 moških. Do vključno petka so v elektronskem registru cepljenja zabeležili 40.778 oseb, ki so bile cepljene s prvim odmerkom cepiva proti covidu-19.

Po podatkih Sledilnika za covid-19 je doslej umrlo 3140 bolnikov s covidom-19.

Krek nakazal možnost sproščanja ukrepov

Direktor NIJZ Milan Krek je danes ob obisku Zdravstvenega doma dr. Adolfa Drolca dejal, da se epidemiološka slika v državi izboljšuje, število okuženih se je znižalo. Če se bo tak trend nadaljeval, bi lahko že prihodnji teden razmišljali o sproščanju nekaterih ukrepov.

V Sloveniji je bilo doslej s prvim odmerkom cepljenih približno 40.000 ljudi, večina v starostni skupini nad 80 let, pa tudi zaposleni v zdravstvu in varovanci domov za starejše. »Zanimanja za cepljenje je veliko, žal pa v tem trenutku ne moremo cepiti vseh,« je dejal Krek in izrazil upanje na čimprejšnjo dobavo novih enot cepiva.

Krek je spomnil, da bo Slovenija v letošnjem letu prejela preko pet milijonov enot cepiva proti koronavirusu. Direktor Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) v februarju pričakuje velike količine cepiv proizvajalca AstraZeneca, ki bi ga lahko regulatorji odobrili konec tega meseca, naročenih je tudi veliko enot Pfizerjevega cepiva.

Prihodnji teden se bo začelo cepljenje z drugim odmerkom, za kar bo cepiva po Krekovih zagotovilih dovolj. Bo pa zaradi težav dobavitelja Pfizerjevega cepiva treba malce prilagoditi načrt cepljenja s prvim odmerkom v prihodnjem tednu. A Krek težav ne pričakuje. »Pfizer je obljubil, da bo v prihodnjih tednih izvedel naročila skladno z načrti, v naslednjih mesecih bomo dobili dodatnih od 800.000 do 900.000 enot cepiva. Že ta teden smo dobili tudi 1.200 enot cepiva proizvajalca Moderna, druga pošiljka je načrtovana za 25. januar,« je dejal.

»Načrt cepljenja je znan. Trenutno so najpomembnejši starejši od 60 let, te bomo v prihodnjih dneh skušali cepiti, potem pa pridejo na vrsto ostale skupine,« je dejal Krek. Prebivalce je pozval k cepljenju, saj je to zagotovilo, da se razmere normalizirajo. »Če se bo cepilo veliko ljudi, bomo lahko poletje preživeli veliko lepše,« je poudaril.

Za zdaj še nobena regija ne izpolnjuje pogojev za sproščanje ukrepov, se pa epidemiološke razmere izboljšujejo, v tem tednu se je število na novo okuženih zmanjšalo. »Državljani se trudijo spoštovati ukrepe. Če bo šlo tako naprej, lahko v naslednjem tednu sprostimo že prve zadeve,« je napovedal Krek.

Direktor NIJZ sicer meni, da bodo t.i. angleški sev novega koronavirusa, ki se širi precej hitreje, slej kot prej najbrž zaznali tudi v Sloveniji. Sum na angleški sev je bil doslej postavljen v enem od laboratorijev, a zaradi pomanjkanja biološkega materiala postopka niso mogli speljati do konca. »Če smo odkriti - angleški sev se je pojavil na Hrvaškem, v Italiji, Avstriji. Verjetno ga imamo tudi v Sloveniji, le vprašanje časa je, kdaj ga bomo odkrili,« je še poudaril.

Sloveniji s ponedeljkom manj Pfizerjevega cepiva

Državna sekretarka na ministrstvu za zdravje Marija Magajne je ob obisku celjske bolnišnice razkrila, da bo Slovenija zaradi prilagajanja proizvodnje v Pfizerju s ponedeljkom prejela od 20 do 25 odstotkov manj cepiva kot je bilo naročeno. Cepljenje se bo tako zamaknilo v februar oziroma marec, je pojasnila in ponovno poudarila, da se noben odmerek cepiva ne sme zavreči.

Zatrdila je, da so vsi izvajalci cepljenja cepivo uporabili skladno s priporočili, zdravstvena inšpekcija pa je preverjala izvedbo cepljenja, vendar ni ugotovila posebnih odstopanj. »Epidemijo je treba čim prej obvladati, da bo zdravstvo začelo normalno delovati,« je dejala.

Ocenila je še, da zanimanje za cepljenje med zdravstvenimi delavci narašča in prav s cepljenjem bomo obvladali epidemijo.