Podkoren je pripravljen, smučarke prav tako in 57. Zlata lisica, prvič z dvema veleslalomoma (danes ob 11. in 14. uri ter jutri ob 9.15 in 12.15), se lahko začne. Devetič v Kranjski Gori, a tokrat najvišje, kar je mogoče, težje proge si lisičke ne bi mogle želeti. Zato je bilo po včerajšnjem hang treningu, kot rečejo preizkusu tekmovališča, nekaj zaskrbljenih obrazov. Nas, ki smo zgolj v ciljni areni opazovali dogajanje, pa je bolj skrbela zimska pravljica, 16 stopinj pod ničlo je bilo ob prihodu in še kakšno stopinjo manj naj bi bilo danes. Nasvete o toplih oblačilih, ker ni gledalcev, zdaj pač namenjamo le sami sebi.

Zjutraj se ni šlo neposredno na tekmovališče, protokol je zahteval vstop skozi »drive-in« covid točko, kjer smo z dokazilom o negativnem PCR-testu morali prestati še hitrega antigenskega. Zaradi težav z birokracijo z naše strani se je malo zavleklo, a nič hudega. Če bi prišli prej, bi pa tudi čakali, ker je bilo menda v covid zabojniku prehladno za računalnike. A če gre po slabem startu le navzgor, je vse lepo in prav, najpomembneje je bilo, da je bilo dan prej, ko so na Gorenjsko prihajale smučarke, vseh 400 testov negativnih.

Ilka Štuhec: Sem zrasla ali je bolj položno?

Včeraj so imele tekmovalke že druge skrbi, ker so jim prireditelji pomaknili start še kakšnih 50 metrov višje kot v preteklosti, blizu moškega. »Prezahtevno ne bo, zame je v redu, progo oteži podlaga, zgornji del je leden. Je pa spodnja polovica bolj prijazna, lepo se da smučati,« je povedala Tina Robnik, ki je bila lani šesta. »Spomini so lepi, vendar je to nova tekma, pogoji drugačni. Nočem nič napovedovati. Upam, da mi uspe vožnja kot v lažjih pogojih, potem bo tudi rezultat dober.« Domačinki Meti Hrovat je Podkoren seveda dobro poznam: »Ta teren mi je na splošno najbolj všeč, vendar je zaradi velikih količin snega drugačen, kot sem ga vajena. Se pa podlaga spreminja in se moraš prilagajati, zato bo tekma zanimiva.«

Ilka Štuhec pa se je pošalila, kot da proge ne bi že velikokrat prevozila: »Manj strmo se mi zdi kot takrat, ko sem bila nazadnje tu. Ne vem, ali sem malo zrasla ali je bolj položno.« Dobro razpoložena Mariborčanka ve, da bo na dan tekme drugače, kot je bilo na treningu. »Nekaj je neravnin, ponekod snežne krogle, ampak ko bomo vse v isti špuri, bo to nekaj drugega. Vse skupaj je zelo dobro pripravljeno,« je naša prva smukačica pohvalila svoje branikovce. Želi si, da bi tako ostalo do njenega nastopa, ki bo prišel pozno, na progo se bo podala kot zadnja, 64., saj ni bila na startu veleslaloma že dve leti, po slabši prejšnji sezoni pa tudi po drugih kriterijih ne seže tako visoko, da bi se spustila prej.

Fis jih je gnal na vrh

Vsaj na domači tekmi nima kaj skrbeti, ji vračajo prireditelji. »Progo imajo vse takšno, kot si jo želijo, številka ena ali 64 ne igra vloge. Verjamem, da bo Ilka odločna, kot zna biti, in bo pokazala vse veleslalomsko znanje, saj ga je že večkrat,« ji je spodbudo namenil vodja tekmovanja Mitja Dragšič. Toda ne bo ji lahko, kot nobeni drugi. »Teren je, jasno, selektiven, težek za žensko smučanje, ampak smo sredi sezone, na vrhuncu sezone, pred svetovnim prvenstvom. Mislim, da se z neko otroško tekmo niti nočejo niti se ni smiselno ubadati. Zato bo to prava tekma za prave tekmovalke. Glede podlage ne bi smelo biti izgovorov. Je trda, kompaktna, ampak z dovolj oprijema, da dopušča tekoče smučanje,« je povedal Dragšič. Dodal je pojasnilo, zakaj so start preselili: »Štiristo metrov višinske razlike je maksimum za ženske. Želja odgovornih pri Fisu (Mednarodni smučarski zvezi, op. p.), Petra Gerdola in Markusa Mayrja, je bila, da gremo na to točko, če že imamo sneg. Bilo je več dela, z zgornjo strmino je treba biti pazljiv, ampak sledimo željam Fisa in nam je uspelo.«

Če komu, bi moralo Američanki Mikaeli Shiffrin videno in preizkušeno ugajati. In ji tudi je. »Proga je lepa. Ko dobro voziš, ti daje prave občutke. Malce bolj tehnično zahtevno bo, kot smo vajene drugod, kar pa mi je seveda všeč. Se že veselim tekme,« je dejala prva zvezdnica belega cirkusa, ki bo lovila peto skupno zmago na Zlati lisici.