Voditelj ruske opozicije Aleksej Navalni je na instagramu sporočil, da se bo kljub grožnji z aretacijo v nedeljo, 17. januarja, z nizkocenovno letalsko družbo Pobeda (kar pomeni Zmaga) iz Nemčije, kjer je od avgusta okreval, vrnil v Rusijo. Tako namerava nadaljevati svoj boj proti nedemokratičnemu in skorumpiranemu režimu Vladimirja Putina. Svojo bojevitost je pokazal tudi s tem, da je svoje privržence pozval, naj ga pričakajo na moskovskem letališču Vnukovo.

Gre za velikega nasprotnika Putinovega režima, ki so ga 20. avgusta ruski tajni agenti poskušali ubiti z živčnim strupom novičok, a je atentat preživel zaradi hitrega pristanka letala v Sibiriji, učinkovite zdravniške pomoči v mestu Omsk in uspešnega zdravljenja v Berlinu, kamor so ga prepeljali, ko je bil že v komi.

Putin, ki sicer v javnosti ne izgovarja njegovega imena, ga je hotel zadržati v tujini, kjer bi bil zanj manj nevaren. Z vrnitvijo v domovino se hoče namreč 44-letni opozicijski politik izogniti usodi številnih Putinovih nasprotnikov, ki so daleč v tujini ostali brez vpliva na Rusijo in brez legitimnosti v političnem boju. Navalni pa hoče spremeniti Rusijo, zdaj tudi s tem, da bo do konca raziskal in razkril, kdo ga je hotel ubiti. »Vprašanja, ali naj se vrnem, si nikoli nisem zastavil. Saj nikoli nisem odšel, pač pa sem se znašel v Nemčiji na intenzivnem oddelku,« pravi.

Velik problem v volilnem letu

Navalni s svojo neustrašnostjo, razkrivanjem korupcije, volilnih mahinacij in drugih nečednosti Putinovega režima, pametno taktiko na volitvah, ki je že prinesla uspeh, in končno s svojo odločnostjo, da bo alternativa Putinu, predstavlja velik problem za ruske oblasti v letu parlamentarnih volitev. Menda ga bo Putin dal jutri zvečer po prihodu na moskovsko letališče Vnukovo takoj aretirati, a poleg soproge ga bodo na letalu spremljali tudi tuji novinarji. Oblasti so že spremenile njegovo pogojno kazen v strogo zaporno kazen, ker se ni javil na policijski postaji 30. decembra, kot so zahtevale, potem ko je bil pred leti obsojen na pogojno kazen zaradi poneverbe javnega denarja in bi se moral vsak mesec javljati. Zdaj je obtožen še prisvojitve 4 milijonov evrov prispevkov za svojo fundacijo za boj proti korupciji.

Če ga bodo jutri pred kamerami vsega sveta ob pristanku letala aretirali, bo samo še povečal svoj ugled pogumnega in odločnega opozicijskega politika. Na tak način bi ruske oblasti dale tudi vedeti, da je nevaren in da ga je treba odstraniti. Putin pa oboje ves čas zanika, trdi celo, da bi ga ruska tajna služba FSB brez težav ubila, če bi se ga res hotela znebiti.

A obstaja več dokazov, da ga je FSB hotela 20. avgusta ubiti z novičokom. Eden očitnih dokazov, ki je vsakomur dostopen na spletu, je bilo decembra posneto in objavljeno pričanje enega tajnih agentov iz ekipe morilcev, ki ga je sam Navalni speljal v past, ko se mu je po telefonu lažno predstavil kot svetovalec v svetu za nacionalno varnost in ga v 45-minutnem telefonskem pogovoru natanko izprašal, kako so ga on in njegovi pajdaši hoteli ubiti z novičokom (v hotelu v Tomsku so ga nasuli na njegove spodnjice) in zakaj jim ni uspelo. To še eno hudo ponižanje za ruske tajne službe, najbrž najhujše doslej, bo za oblast še bolj boleče, če Navalnega ob prihodu v Rusijo ne bodo aretirali ali kako drugače ustavili.