Ptujsko sodišče je obtožene Franca Mikoliča, Boštjana Bezjaka, Janeza Lipnika in Davida Adamiča oprostilo očitkov specializiranega državnega tožilstva, da so iz malomarnosti prodajali in dajali v promet zdravila in druga sredstva za zdravljenje, ki so škodljiva zdravju. Gre za pet let dolgo sago o prodaji kamagre, nekakšne različice viagre, ki pa v Sloveniji ni registrirana. Zdaj oproščeni Mikolič je sicer nekdanji celjski policist, ki se je v preiskavi znašel še z enim policijskim kolegom, ki pa je medtem v priporu naredil samomor.

Sodnica Marija Krajnc je sodbo oprla na izvedensko mnenje Joška Osrednikarja, ki je ocenil, da ni dokazov o škodljivosti kamagre. Za obstoj očitanega kaznivega dejanja bi moralo namreč sodišče z gotovostjo ugotoviti, da je bila kamagra zdravju nevarna. Tožilstvo je četverico preganjalo zaradi prodaje nekaj škatlic kamagre, v katerih so bile po štiri tablete, in nekaj gelov. Tožilka Lucija Helbl je za obtožene sicer terjala pogojne kazni.

Kamagro so jemali kot stimulans

Po trditvah tožilstva sta Lipnik in Bezjak sporno kamagro v škatlici ali kot gel prodajala Mikoliču. On pa naj bi jo prodal naprej prijateljem in znancem, tudi Adamiču. Škatlica kamagre je stala deset evrov, vrečica gela pa od deset do dvanajst evrov. Obtoženi so na sodišču priznali, da so imeli opravka s kamagro in so jo kot stimulans, ne pa zaradi motenj z erekcijo, tudi sami uživali. Ne priznajo pa, da so s tem storili kar koli kaznivega, saj niso vedeli, da bi bila kamagra v Sloveniji prepovedana in zdravju škodljiva. Poleg tega to ni bilo nikjer uradno navedeno, prav tako ni bilo mogoče ničesar o nevarnosti in škodljivosti kamagre prebrati na svetovnem spletu.

Policist v priporu storil samomor

Oprostilna sodba sicer še ni pravnomočna, posledice prijetja osumljenih v povezavo s kamagro pa so bile hude. Pred petimi leti je tožilka s posebnega oddelka za pregon uradnih oseb s pooblastili Andreja Žvanut začela pregon zoper policista Policijske postaje Rogatec Franca Mikoliča in njegovega kolega. Oba sta pristala v priporu in Mikoličev kolega je nekaj dni po aretaciji zaradi tega zapadel v tako hudo stisko, da je obupal nad življenjem in storil samomor. Mikolič je bil v priporu dva meseca, potem pa ga je na svobodo izpustil senat višjega mariborskega sodišča, čeprav je tožilka Žvanutova vztrajala, da se mu podaljša pripor. Do zdaj sta bila edina policista, ki so ju v Sloveniji kazensko preganjali zaradi domnevnega trgovanja s kamagro. Mikolič je po uvedbi kazenskega postopka tudi izgubil službo na policiji, zaposlil se je drugje, zdaj pa je službo izgubil še tam. V sklepni besedi prejšnji teden je povedal: »Štirinajst let sem bil policist, vedno sem spoštoval zakone, če bi vedel, da je kamagra zdravju škodljiva – ali da je prodaja kazniva –, je ne bi nikoli sam užival in je dajal drugim.«