V Sloveniji vlaki navadno zamujajo, a vlak, ki ga vozi strojevodja Twito, je drugačen. Če ste gledali akcijski hit devetdesetih Hitrost (Speed), v katerem smo na pobeglem avtobusu, potem vam je lahko približno jasno. Tudi ta vlak vozi po drugačnem (zunanjepolitičnem) voznem redu. 4. november se je pisal, čas ameriških volitev. Slovenski predsednik vlade je tedaj tvital tri ure in 14 minut. Devet izvirnih sporočil ter 155 poobjav in sedem poobjav s komentarjem, a izstopal je tisti en tvit. »Precej jasno je, da so Američani Trumpa in Pencea izvolili za nova štiri leta. Več ko bo zavlačevanja in zanikanja dejstev v osrednjih medijih, večje bo zmagoslavje za predsednika,« je po zaprtju volišč tvitnil Janša in republikancem čestital za zmago oziroma, kot trdi sam, za »dobre rezultate«. Omrežje twitter je Janševemu sporočilu v skladu s svojimi pravili dodalo opozorilo, da uradno zmagovalec še ni bil razglašen. Tako se je pač začelo.

Bruseljski dopisnik za nemški ZDF Stefan Leifert je takrat ocenil, da lahko slovenski premier po ameriških volitvah postane prvi problem za enotnost EU, profesor na College of Europe Jon Worth je dejal, da Janša takšne amaterizme tvita že leta, hrvaški predsednik Zoran Milanović pa je upal, da se Janša ne bo vozil s takšno hitrostjo, ko bo Slovenija prevzela predsedovanje EU. A mednarodni pozivi ga niso ustavili, ta vlak je po zunanjepolitičnem prostoru drvel naprej. V nizu nadaljnjih tvitov je še podpihoval Trumpove teorije zarote in nadaljeval spodkopavanje legitimnosti volitev. V enem izmed sporočil je šaljivo slikal vzporednice med volilnimi manipulacijami nekdanjega srbskega predsednika Slobodana Miloševića in volilnim izidom Josepha Bidna. Trumpova administracija je želela spreobrniti te domnevno ukradene volitve. Vložila je 62 tožb, a resnica je bila nato diametralno nasprotje teorijam zarot. Trumpovi pravni topovi so bili dovolj za eno samcato pirovo zmago, pa še ta je pomenila zgolj nekaj neveljavnih glasovnic v Pensilvaniji, kar ni bilo dovolj za preobrnitev volilnega izida v tej zvezni državi.

Slovenski premier in New York Times

A resnica in uradni rezultati so ostali v senci, Janša se je ne glede na dejstva še pred kratkim na to temo kregal z evropsko poslanko Sophie in 't Veld, ki mu je oponesla: »Če ste mislili, da je Orban edini 'glavobol' za stranko EPP, poglejte, kaj retvita slovenski premier Janez Janša, ki z vso močjo brani Trumpa.« Šlo je za poobjavo devetojanuarskega zapisa nekega uporabnika, katerega srž je bilo sporočilo, »da Trump ni fašist, pač pa so fašisti pravzaprav tisti, ki ga cenzurirajo«. Janša Nizozemki ni ostal dolžan in ji je hitro navrgel, če mu lahko končno postreže s to čestitko, saj naj bi jo izumili ona in njeni resnicoljubni prijatelji. Veldova mu je nato postregla z njegovim lastnim tvitom. In ta tvit je pa zdaj že res famozen, tako zelo, da smo lahko prav o tem tvitu in slovenskem premierju brali v uglednem New York Timesu. »Janez Janša, desni populist, ki je leta 2018 postal premier Slovenije – v domovini Melanije Trump – je hitro sprejel laž gospoda Trumpa, da je zmagal,« ga namreč kot primer političnega laganja v kolumni navaja moskovski dopisnik Andrew Higgins.

A vsi ti ameriški in evropski kritiki preprosto ne štekajo, vse te kritike imajo prej nasprotni učinek. In niso edini, ki delajo takšne začetniške napake. Decembra je Janšo v Tarči na TV Slovenija navsezadnje skušal razorožiti tudi slovenski obrambni minister. »Na sredinem sestanku sem predsednika vlade Janšo zelo lepo prosil, če za mesec dni odloži twitter,« je dejal Tonin in potožil, da se vsi ti premierjevi tviti velikokrat zlorabljeni, kar da po nepotrebnem škoduje delovanju vlade. Janša mu je menda odvrnil, da bo poskusil, a da bo težko. Kaj je bilo iz tega? Tvitanje se je nadaljevalo. Sodeč po podatkih sledilnika Maršala Twita je Janša od Toninovega posredovanja do danes tvital 63 ur in 58 minut. To je dva dni in 16 ur v 35 dneh. To je eno uro in 48 minut na dan. To je 7,6 odstotka vsega časa in 9,6 odstotka vseh ur v dnevu, če jih odštejemo pet za spanje.

Zavor ni. »Sedaj, ko smo enoglasno obsodili nasilje v #ZDA, je napočil čas, da obsodimo tudi vsakršno nasilje in grožnje s smrtjo v Sloveniji. Zmoremo?« je napad na ameriški kongres za enega izmed obračunov na domačem političnem parketu izkoristil premier Janša. In pripel fotografije petkovih protestov, ki jih primerja z dogajanjem v ZDA. Ne, ta hitri vlak se enostavno ne ustavlja. In ker razni zdravkoti, janje in brankoti pač niso Sandra Bullock ali Keanu Reeves te slovenske Hitrosti, bo treba počakati do zadnje zatemnitve, do 20. januarja. A nekdo v Beli hiši se vendarle še nadeja popraviti vtis, čeravno z zamudo. »Absolutno obsojam nasilje, ki se je zgodilo v Kapitolu. Nasilje je nesprejemljivo,« je štiri dni po dogodku tvitnila Melanija Trump. Janez in Urška sta retvitnila sporočilo ameriške prve dame. Sta torej kot naslednja že na vrsti obžalovanje predvolilne podpore dosedanjemu in čestitka novemu ameriškemu predsedniku?