Marčič je zadnjo etapo od Janbuja do Džede (447 km) v Savdski Arabiji sklenil na 36. mestu, za današnjim najhitrejšim Američanom Rickyjem Brabecom (honda) pa je zaostal 54:45 minute. Skupno je Mariborčan pridobil eno mesto in reli Dakar končal na 36. mestu. Za zmagovalcem Benavidesom je zaostal 17:51:14 ure.

Marčič je do zadnjega kilometra preizkušnje uspešno premagoval pasti različnih podlag v tej veliki državi, zaradi katerih so številni njegovi tekmeci že odstopili. V svoji kategoriji originals, kjer dirkači nimajo pomoči ekip, je na koncu zasedel peto mesto.

V zadnji etapi s ciljem v Džedi je Benavides osvojil drugo mesto in zanesljivo ubranil prednost pred najbližjimi zasledovalci. Drugi je bil njegov moštveni kolega Brabec, s katerim sta se podpisala pod prvo dvojno zmago znamke Honde po letu 1987.

Tretje mesto je osvojil Britanec Sam Sunderland (KTM), ki je bil pred zadnjim dnem najbližji Benavidesov zasledovalec. Pred zadnjim, 244 kilometrov dolgim hitrostnim odsekom je v skupnem seštevku zaostajal 5:07 minute, nato pa je s KTM naletel na težave pred prvim merjenjem vmesnega časa in izgubil več kot deset minut.

S tem je bilo sanj o premiernem uspehu Britanca konec. Te pa je uresničil Benavides, ki se je lahko na petem nastopu veselil prve zmage. Pred tem je bil leta 2018 drugi, zabeležil pa je še četrto mesto na debiju leta 2016 ter peto v letu 2019. Lani je zaradi težav z motorjem odstopil.

»To je noro. Šel sem 110-odstotno, zdaj pa verjamem, zmagal sem na Dakarju, presrečen sem. Naredil sem nekaj manjših napak, težko je takšno dirko izpeljati brez njih. A najpomembneje je, da nadaljuješ, ostaneš zbran in miren ter vsak dan trdo delaš,« je pot do uspeha opisal prvi Južnoameričan z lovoriko med motociklisti.

Med avtomobilisti zadnji dan ni prišlo do presenečenj. S tretjim mestom v etapi je zanesljivo vodstvo v skupnem seštevku ubranil francoski veteran Peterhansel, ki je še 14. slavil na Dakarju. Osem zmag ima med avtomobilisti (2004, 2005, 2007, 2012, 2013, 2016, 2017), šest pa med motoristi (1991, 1992, 1993, 1995, 1997, 1998). Med prvim in zadnjim uspehom na najtežjem reliju na svetu je torej minilo 30 let.

Letos je imel 55-letnik v cilju v Džedi na koncu 14:51 minute prednosti pred Katarcem Naserjem Al-Atijahom (toyota), Španec Carlos Sainz (mini) pa je na tretjem mestu zaostal več kot eno uro. Zadnjo etapo je sicer dobil prav dvakratni svetovni prvak v reliju Sainz.

»Zmagati na Dakarju je vedno nekaj posebnega, nič enostavnega. Lahkih zmag na taki dirki ni, letošnja je na zunaj morda videti takšna, toda ni bilo lahko vsak dan vzdrževati razlike do Naserja. Pomagale so mi izkušnje in to, da sem ostal miren,« je novo lovoriko v zbirki dakarskih zmag pospremil francoski dirkač.

Zadnji dan relija Dakar se sicer ni začel z najboljšimi novicami, saj je za posledicami padca v sedmi etapi med današnjim transportom z zdravniškim letalom v domovino umrl francoski motociklist Pierre Cherpin.

Postal je že 30. smrtna žrtev med tekmovalci na najtežjem vzdržljivostnem reliju na svetu, 22. med motoristi.