Tiskovna konferenca ob vložitvi konstruktivne nezaupnice je bila sprva sklicana za 13. uro, a predsednik DeSUS in kandidat za novega predsednika vlade Karl Erjavec pred mikrofone skoraj uro kasneje še ni stopil. Tiskovna konferenca koalicije KUL se je naposled pričela ob 14.45. Erjavec je ob vložitvi obžaloval, da se pod nezaupnico ni podpisalo 43 poslancev, a ostaja optimističen, da lahko z njo še vedno uspejo.

Erjavec je ob obrazložitvi nezaupnice spomnil na spremembo v zunanji politiki Slovenije, ki je povsem drugačna od dosedanje, in nezaupanje prebivalcev Slovenije do vladnih ukrepov za zajezitev epidemije. Kritičen je bil tudi do sumljivih poslov ob nakupu zaščitne opreme, ob tem pa izrazil skrb, da pod to vlado preiskave ne bodo prišle zadevam do dna. Vladi je očital, da je njen prednostni cilj rušenje države, po drugi strani pa želi koalicija KUL to rušenje zaustaviti.

Predsednik SMC Marjan Šarec je povedal, da se ob vložitvi konstruktivne nezaupnice ne želi zapletati o razprave, kdo je podpis prispeval in kdo ga ni. Prav tako meni, da morebitni neuspeh konstruktivne nezaupnice ne sme biti razumljen kot neuspeh. Z nezaupnico, pravi Šarec, izvajajo svoje opozicijske naloge, se bo pa na dan glasovanja pokazalo, kdo je za državo, v kateri se ljudje bojijo in iz dneva v dan ne vedo, kakšni ukrepi veljajo, za državo, kjer se dogajajo sumljivi nakupi zaščitne opreme in nakupi hitrih testov »fantov sumljivega porekla«. Kdor bo glasoval za nezaupnico, bo po mnenju Šarca pokazal, da želi vrnitev v normalne tirnice in države po meri človeka.

Predsednica SD Tanja Fajon je povedala, da v njeni stranki ostajajo odločeni, da se postopek konstruktivne nezaupnice izpelje do konca. Tudi ona je bila kritična do vlade, ki jo tudi sama ocenjuje za škodljivo. Izpostavila je, da imamo v Sloveniji najdaljše zaprtje države, hkrati pa najvišjo umrljivost. Ob tem je po njeni oceni ogrožen obstoj medijev in drugih neodvisnih inštitucij. Boji pa se, da se bomo, če ne pride do zamenjave vlade, čez leto in pol zbudili v državi, v kateri nas bo strah. Izpostavila je, da ima koalicija KUL jasen načrt za izhod iz krize.

Mesca skrbi ameriški scenarij, Bratuškova spominja na uspešno reševanje gospodarske krize

Koordinator Levice Luka Mesec meni, da je Slovenija pod trenutno vlado Janeza Janše pristala na najnižji točki v vsej zgodovini njene samostojnosti. »To se ni zgodilo zaradi zunanjih dejavnikov, to se ni zgodilo zaradi koronavirusa. Niti zaradi krize, ki virus spremlja. To se je zgodilo zaradi politične strategije in načina delovanja Janeza Janše in te vlade,« je povedal Mesec. »Kam to pelje, smo lahko lepo videli prejšnji teden v ZDA, kjer se po štirih letih poslavlja predsednik Trump. Janša, ki je od njega vse kopiral, verjemite, bo kopiral tudi naprej.« Pravi, da so ZDA zaradi Trumpovega delovanja v nekakšni hladni državljanski vojni, in svari, da takšna prihodnost zaradi delovanja vlade Janeza Janše grozi tudi nam. »Vse, kar spremljamo v ZDA, je tu. Če računsko sodišče o nekem ministru izda neugodno poročilo, bodo diskreditirali računsko sodišče in njegovega predsednika. Če mediji ugotovijo, da smo hitre teste kupili od sumljivih tipov in da nimajo ustreznih licenc, bodo diskreditirali novinarje in medije. Če si bo kdo upal oporekati, mu bodo to odrekli z vsemi dopustnimi in nedopustnimi sredstvi. Če bodo sodišča razsodila proti njim, bodo rušili sodišča. Tako to gre.« Povedal je še, da tudi na desni politični strani dozoreva mnenje, da takšno vodenje vodi zgolj v »razpad države«. »Čas je, da tudi parlamentarci pokažejo, na kateri strani so,« je še povedal Mesec.

Predsednica SAB Alenka Bratušek je izpostavila, da ima konstruktivna nezaupnica morda res samo 42 podpisov, a je to še vedno podpis več, kot jih ima trenutna koalicijska pogodba Janševe vlade. Tudi ona je izpostavila »neslavne rekorde« Slovenije pod vodstvom Janeza Janše. Od števila smrti do javnega dolga. Kot največje poražence krize je izpostavila upokojence, ki zanjo plačujejo z življenji, za njimi pa so mladi, ki krizo plačujejo z izgubljeno prihodnostjo. »Tri mesece smo že zaprti, pa ni učinka,« je bila kritična. »Zakaj? Zato, ker ljudje tej vladi ne zaupajo in ta vlada krize rešila ne bo. Komunicirajo tako, da jim ljudje ne verjamejo, ukrepe sprejemajo brez soglasja stroke, spreminjajo jih iz dneva v dan in še tistih, ki jih sprejmejo, se ne držijo. Ljudje tega ne razumejo in imajo vsega skupaj dovolj. Za piko na i nam predsednik vlade po treh mesecih sedaj grozi še s popolnim zaprtjem.« Povedala je, da je Janez Janša že leta 2013 trdil, da je edini, ki lahko reši Slovenijo, a je koalicija pod njenim vodstvom takrat pokazala, da zna stopiti skupaj in težave rešiti brez tuje pomoči in brez trojke. »Takrat smo rešili državo pred bankrotom. Rešitev državi in našim ljudem ponujamo tudi danes.«

Simonovič odrekel podpis

Pred tem pa se je dogajanje nekoliko zapletlo na sestanku prvaka DeSUS s poslansko skupino svoje stranke. Okoli 14. ure je postalo jasno, da je Erjavčev podvig poenotitve lastne stranke pri podpori naskoka premierskega položaja spodletel. Pod dokument se namreč ni želel podpisati poslanec DeSUS Branko Simonovič. Odločitev je obrazložil s kritiko, da v nezaupnici navedeni očitki kritizirajo tudi delo stranke DeSUS pri spopadanju z epidemijo.

Poslanec DeSUS Branko Simonovič se ne želi podpisati pod kandidaturo predsednika DeSUS za predsednika vlade, saj konstruktivna nezaupnica po njegovi oceni kritizira delovanja stranke DeSUS v sklopu trenutne vlade. (foto: Matjaž Rušt)

»Vse do odstopa ministra Gantarja je zdravstveni resor vodil naš minister, torej minister stranke DeSUS. Minister Gantar je bil praktično ves čas med najbolj priljubljenimi politiki v Sloveniji, kar pomeni, da je užival veliko zaupanje Slovenk in Slovencev. Razpravljanje o njemu pomeni tudi razpravljanje o DeSUS, to razumem, da ni nezaupnica sami vladi, temveč tudi stranki DeSUS,« je v izjavi zapisal Simonovič. »Spričo tega se nikakor ne morem podpisati pod konstruktivno nezaupnico, saj to pomeni, da s tem podpiram nezaupnico tudi stranki DeSUS in neustavnost delovanja naših dveh ministrov. Stranki DeSUS in njen program smo namreč oblikovali in gradili desetletja, zato jo želim tudi sedaj zaščititi pred neupravičenimi obtožbami, ki jih bomo deležni ob razpravi o nezaupnici.«

Simonovičevo obrazložitev si lahko v pdf obliki prenesete v celoti na tej povezavi.

Vodja poslanske skupine DeSUS Franc Jurša je po sestanku potrdil, da bo stranka DeSUS k podpisu konstruktivne nezaupnice namesto štirih prispevala le tri imena poslancev. Kasneje je na tiskovni konferenci začudenje nad odločitvijo Simonoviča izrazil tudi Erjavec. Pri tem je povedal, da je pri pripravi besedila, ki se nanaša na covid-19, sodeloval tudi nekdanji minister za zdravje Tomaž Gantar. Očitek, da gre pri nezaupnici tudi za nezaupnico stranki DeSUS in njenima ministroma, je zato ocenil kot neutemeljen. Erjavec meni, da so k določitvi poslanca prispevali »neki drugi razlogi«, a teh ne želi komentirati.

Predsedniku vlade Janezu Janši v nezaupnici sicer očitajo, da ne uživa zaupanja državljank in državljanov Republike Slovenije, ker od prevzema oblasti marca 2020 sistematično krši temeljna načela ustavne ureditve, kot so delitev oblasti, spoštovanje neodvisnih ustanov in svoboda medijev; ker je z nepremišljenimi potezami ogrozil ugled Slovenije v Evropski uniji in zunanjepolitični položaj v mednarodni skupnosti; ker se vlada pod njegovim vodstvom ni znala učinkovito spopasti z epidemijo covida-19 in je Slovenijo privedla v vrh tragične svetovne lestvice umrlih na milijon prebivalcev.

Celotno besedilo konstruktivne nezaupnice si lahko v pdf obliki prenesete na tej povezavi.

Preberite še: Erjavčev lov na Janševo mesto se začenja