Iz RŠ so v začetku januarja sporočili, da je novoizvoljeni študentski zbor ŠOU na zasedanju 30. decembra odločal o proračunu za leto 2021, v katerem postavke za sofinanciranje RŠ ni več. Prav tako naj bi spremenili pravilnik o financiranju ŠOU.

V sporočilu za javnost je tedaj pisalo, da je osnutek proračuna ŠOU za leto 2021 vreden slabe tri milijone evrov. Od ŠOU so zahtevali, da jim "sorazmerno z znižanjem njihovega proračuna, za katerega sicer razumejo, da je okleščen zaradi posledic epidemije, v letu 2021 nameni vsaj 120.000 evrov". Nadalje se na radiu zavzemajo tudi "za ohranitev minimalnih deležev financiranja zavodov družine ŠOU" ter za "vključitev RŠ v vse pogovore o njegovi negotovi prihodnosti".

Podporo RŠ so v minulih dneh izrazili številne institucije in posamezniki. Poleg ZRC SAZU denimo še pet fakultet Univerze v Ljubljani, štirje inštituti ter nekaj drugih akademskih organizacij znanstvenoraziskovalnih in študentskih organizacij. Med podporniki v RŠ beležijo tudi šest institucij, ki so jih opredelili s skupno kategorijo sindikati, stanovske organizacije in združenja. Podporo jim je izreklo tudi sedem civilnodružbenih organizacij, med njimi Asociacija, ter organizacije, ki delujejo na Metelkovi 6.

Sredstva ŠOU padajo, plače ne

Kot je v četrtek zvečer poročal spletni Večer, je direktor ŠOU Andrej Klasinc ob srečanju zatrdil, da sredstva organizacije ŠOU padajo iz leta v leto, posledično pa "morajo Radio umestiti v model, kjer bo preživel še naslednjih 20 let". "Mislim, da ste zreli, da greste v neko preoblikovanje. V prihodnjih mesecih bomo delali na prestrukturiranju, o tem boste obveščeni in v tem boste tudi sodelovali. Otepati se neke zadeve, obenem pa zahtevati, da moramo dati denar, in da smo potem prikazani še kot najhujši kriminalci - tega se ne bomo šli. Bomo pa vas z voljo in srčnostjo popeljali v prihodnji čas," je predstavnikom RŠ še dejal Klasinc.

Tako v ŠOU kot v RŠ še pripravljajo sporočila za javnost ob četrtkovi seji in nesprejetju finančnega načrta ŠOU za leto 2021.