Po prvem negativnem šoku zaradi dveh pozitivnih testov na koronavirus (Urh Kastelic, Tilen Kodrin) so Slovenci doživeli še enega pozitivnega, a tokrat v dobrem smislu. Razlog je bil igralski kader Južne Koreje, ki je ne zastopa najboljša reprezentanca, ampak ekipa, sestavljena le iz igralcev iz domačih srednjih šol in univerz. Najmlajši v vrstah aktualnih podprvakov Azije je komaj 17-letni vratar Chang Woo Lee, najstarejši trije reprezentanti imajo le po 22 let, prvi zvezdnik »otroškega vrtca« pa je 20-letni Jin Jung Kim, z 32 goli prvi strelec mladinskega SP 2019 in s 33 najboljši na lanskih azijskih igrah. Južnokorejci so rezervno zasedbo pripeljali zato, ker so njihov glavni cilj marčevske kvalifikacije za OI in če bi elitno zasedbo poslali na SP (niso pričakovali, da bo sploh izpeljano), bi se jim zavlekla domača liga in bi precej ogrozila priprave na olimpijske kvalifikacije.

»Reprezentanco želim spet narediti veliko,« je v slogu odhajajočega ameriškega predsednika Donalda Trumpa pred SP napovedal selektor Il Koo Kang, a ga očitno čaka dolgotrajno garaško delo. Južnokorejci, ki trinajstič nastopajo na SP – pred dvema letoma prvič kot skupna reprezentanca Južne in Severne Koreje – so najboljši izid dosegli z osmim mestom na Japonskem 1997, s Slovenijo pa so se do dvoboja v Egiptu pomerili trikrat. Edino zmago so dosegli na pripravljalni tekmi v Winterthurju v Švici leta 2001 (22:18), izgubili pa na OI 2004 v Atenah (23:26) in SP 2013 v Španiji (27:34).

Za evropski rokomet zelo nenavadna globoka in divja južnokorejska obramba Slovencem ni povzročala nobenih preglavic. Že v šesti minuti so vodili s 6:2, po slabih desetih s kar 11:3, pri čemer do takrat tekmečeva vratarja nista zbrala niti ene obrambe. Nasprotniki, pri katerih imata najvišja igralca le po 186 centimetrov, so imeli po manj kot dvajsetih minutah prvič že enajst golov zaostanka (8:11). V končnici prvega polčasa so se Slovenci malce preveč sprostili in naredili nekaj napak, kar so majhni in hitri »študenti« izkoristili in tik pred odhodom na glavni odmor razliko zmanjšali na zanje solidnih osem golov (16:24).

Dvojni rekord Slovenije

Tudi drugi polčas je bil podoben igri mačke z mišjo. Za nameček je že tako uboga Južna Koreja po devetih minutah ostala brez 18-letnega levega zunanjega igralca Taeg Wan Kima, ki je sam nesrečno doskočil na tla in si huje poškodoval koleno, zato so ga na nosilih odnesli z igrišča. Slovenci kljub visoki prednosti niso stopili s plina, kot zadnji od 14 igralcev v polju pa se je med strelce v 56. minuti vpisal tudi Miha Zarabec, evropski klubski prvak s Kielom. Najvišja prednost je znašala neverjetnih 23 golov v predzadnji minuti (51:28), Slovenija pa je poskrbela tudi za dvojni rekord: dosegla je svojo najvišjo zmago in največ golov na posamični tekmi na velikih tekmovanjih.

Za Draganom Gajićem (strel 10-10) je bil Blaž Janc z devetimi goli iz 13 poskusov drugi strelec tekme: »Na tekmece smo se maksimalno pripravili. Vedeli smo, da igrajo globoko obrambo 3-3, zato smo temu prilagodili našo igro. Več smo igrali na krila in s teh položajev imeli veliko strelov. Vesel sem, da je selektor dal priložnost za igro vsem 16 igralcem, kajti prvenstvo je dolgo in je potrebno minutažo razdeliti med vse. Pokazali smo naš pravi obraz, uspešno prebili led in v tem ritmu moramo nadaljevati.« Miha Zarabec je dosegel samo en gol in imel manjšo minutažo, vendar so ga prireditelji kljub temu presenetljivo izbrali za igralca tekme: »Če se malce pošalim, smo odigrali tekmo za trening in se dobro 'razlaufali'. Od prve sekunde naprej ni bilo nobenih dvomov o zmagovalcu, saj nam Južna Koreja ni bila dorasla. Čeprav je bilo mogoče videti lahko, smo vseeno pokazali veliko znanja in veliko srce, ves čas smo bili zbrani in zato je bila razlika tudi tako visoka. Visoka zmaga je lepa popotnica, a jo moramo takoj izbrisati iz glav in se osredotočiti na Rusijo.«

Skupina H, prvi krog: Belorusija – Rusija 32:32 (15:15), Slovenija – Južna Koreja 51:29.