Delavci so v minulih dneh končali prenovo fasade stavbe na Zaloški cesti, v bližini tržnice Moste, v kateri domuje Center kulture (CK) Španski borci. Na ljubljanski mestni občini so se prenove betonskega pročelja leta 1980 zgrajene stavbe lotili lansko pomlad, ko so objavili razpis za izvajalca gradbenih del.

Kot so takrat pojasnili na občini, so se za prenovo odločili na podlagi strokovnega pregleda stavbe leta 2018. Ta je pokazal, da so betonske površine dotrajane in da jih je treba prenoviti. Na stavbi so nastale razpoke, beton zaradi izpostavljenosti padavinam ponekod ni bil več ustrezno zaščiten, videz stavbe so kazili tudi alge in mah. »Na fasadi so se po 38 letih uporabe pojavile poškodbe, zaradi razraščanja alg pa je fasada izgubila tudi estetsko vrednost,« so takrat zapisali v elaboratu, ki so ga pripravili v Zavodu za sanacije in rekonstrukcije objektov Ljubljana. Ob tem so pojasnili, da je razraščanje alg posledica relativno zelenega okolja, v katerem stoji stavba CK Španski borci. »V bližini je struga Ljubljanice z obilno vegetacijo. Trosi alg se s tega območja z vetrom raznašajo po okolici. Za svoj razvoj potrebujejo hranljive in stalno vlažne površine. Objekt je brez napušča fasadne plošče in brez odkapov, kar še povečuje količino vode, ki ji je izpostavljen.«

Premaz proti algam

Na občinski razpis za prenovo pročelja se je prijavilo šest kandidatov, na občini pa so izbrali družbo Promobile gradbeni inženiring, ki je prenovo izvedla v sodelovanju z Zavodom za sanacije in rekonstrukcije objektov Ljubljana ter Zavodom za varstvo kulturne dediščine Slovenije. Delavci so tako s pročelja odstranili alge in nato betonske površine večkrat premazali z sredstvom za odstranjevanje alg, fasado pa so zaščitili tudi s premazom, odpornim proti razvoju alg. Ob tem so odpravili še nekatere druge poškodbe na fasadi. Odstranili so na primer slabo sprijete in razpokane plasti betona, očistili betonske površine in zapolnili nastale razpoke. Obnovili so tudi okenske police in prezračevalni jašek na vzhodni strani objekta. Prenova je stala skoraj 111.000 evrov.