Fuchs je stopil pred novinarje po današnjem virtualnem srečanju s hrvaškim premierjem Andrejem Plenkovićem in člani nacionalnega štaba civilne zaščite. Za delno vrnitev učencev in dijakov v šole so se odločili, da ne bi poslabšali epidemioloških razmer v državi, kjer v zadnjih dneh beležijo manj novih okužb in manj covidnih bolnikov v bolnišnicah kot v pred tem. Kot je poudaril minister, bodo maturanti začeli drugo ocenjevalno obdobje v šolskih klopeh, da bi se čim bolje pripravili za državno maturo. Pojasnil je, da bo pouk za maturante potekal ob okrepljenih epidemioloških ukrepih. Glede na to, da v šolah ne bo drugih dijakov, bodo lahko zagotovili varno medsebojno razdaljo maturantov, je izjavil.

Med drugim je dejal, da so iz nacionalnega štaba civilne zaščite priporočili, da šolska tekmovanja preložijo za nekaj tednov, ko pričakujejo, da bo zaradi cepljenja v državi ugodnejša epidemiološka slika.

V sisaško-moslavški županiji zaradi potresa uničene šole

Fuchs je tudi dejal, da se še niso odločili glede začetka pouka v sisaško-moslavški županiji, kjer poteka sanacija škode po nedavnem rušilnem potresu. Več šolskih poslopij je popolnoma uničenih, še nekaj pa je močno poškodovanih. Minister je omenil, da bodo v nekaterih šolah v županiji morda preložili začetek pouka.

V ponedeljek bodo sicer pouk v vseh šolah začeli z vajo evakuacije šolskih poslopij v primeru potresa, je poročal hrvaški radio.

V hrvaških srednjih šolah so tudi zadnji teden prvega ocenjevalnega obdobja pred zimskimi počitnicami sredi decembra izvajali pouk na daljavo kot tudi v nekaterih višjih razredih osnovnih šol. Od izbruha epidemije covida-19 na Hrvaškem so pouk izvajali v šolah in na daljavo kot tudi kombinacijo teh dveh metod, odvisno od epidemioloških razmer v posameznih šolah.