»Dolgo smo čakali ta pločnik in zelo smo ga veseli,« novo pridobitev – pločnik v Jelenčevi ulici –, za katero je poskrbela MO Kranj, pozdravlja predsednik kranjske krajevne skupnosti Primskovo Matevž Ribnikar. »Gre za pomembno pridobitev, ki bo močno povečala varnost otrok na poti v šolo,« opozarja. Otroci, katerih starši so bili med prvimi, ki so opozarjali na potrebo po pločniku, so že zdavnaj odrasli, saj prizadevanja segajo več deset let v preteklost. A vztrajna opozarjanja na nevarnosti, ki so jih ves čas občini navajali posamezniki, krajevna skupnost in svet staršev podružnične šole Primskovo, ki deluje pod okriljem OŠ Simona Jenka, so se obrestovali.

Spomladi še prehod za pešce in kolesarski pasovi

Sredi novembra je namreč MO Kranj pridobila zemljišče v Jelenčevi ulici, namenjeno gradnji pločnika ob poslovnem centru IBI. Nekaj manj kot 80.000 evrov vreden projekt, pri katerem so zamenjali tudi staro in dotrajano vodovodno napeljavo, so zaključili ravno pred novim letom, so se pohvalili v kabinetu kranjskega župana Matjaža Rakovca. Kot so zapisali, bodo pločnika veseli ne le šolarji na poti v šolo in nazaj domov, pač pa tudi krajani, ki se bodo odpravili po opravkih v mesto.

V krajevni skupnosti Primskovo so po Ribnikarjevih besedah veseli napredka pri urejanju prometne infrastrukture. Občina jim je v spomladanskih mesecih obljubila še zaris dolgo pričakovanega prehoda za pešce in kolesarskih pasov v Jelenčevi ulici vse do križišča proti osnovni šoli. »Zaradi obnove vodovoda pa bo oskrba s pitno vodo v tem delu mesta še bolj kakovostna in brez morebitnih motenj,« pravijo v kabinetu kranjskega župana. Ta del Kranja je eden bolj obremenjenih delov mesta, tudi zaradi delovanj več trgovskih centrov v bližini.

Z novima čakalnicama v Bitnjah boljša preglednost ceste

»Tudi čakanje na avtobus prebivalcev Zgornjih in Srednjih Bitenj bo odslej udobnejše,« pravijo na MO Kranj. V Srednjih in Zgornjih Bitnjah so namreč na predlog krajevne skupnosti Bitnje pred kratkim odstranili stari avtobusni čakalnici in ju zamenjali z novima. Namestili so enaki čakalnici, kot jih uporabljajo po vsem Kranju. »Ker sta v celoti iz kaljenega stekla, je zdaj večja preglednost na cesti predvsem v Zgornjih Bitnjah pri izvozu iz vasi na glavno cesto,« opozarjajo v kabinetu župana Rakovca.

V Bitnjah je MO Kranj uredila še pločnik v bližini avtobusne čakalnice in pri tem poskrbela za prilagoditve, da lahko do čakalnice varneje dostopajo gibalno in senzorično ovirane osebe. Občino je vse to stalo slabih 22.700 evrov. V prihodnjih letih pa bodo, obljubljajo na MO Kranj, zamenjali še preostale stare avtobusne čakalnice v krajevnih skupnostih Bitnje in Žabnica.