Otroci, ki so se po decembrskih praznikih odpravili v nujno varstvo v enoto Šlik Šlak vrtca Pedenjped, ki ima prostore v stavbi osnovne šole (OŠ) Nove Fužine, so novo leto začeli v prenovljenih prostorih. Delavci so namreč končali temeljito prenovo stavbe, v sklopu katere so izboljšali statično in požarno varnost objekta, z novim nadstropjem pa zagotovili tudi boljše pogoje za sobivanje osnovnošolcev in otrok v vrtcu.

Osnovno šolo na Preglovem trgu so zgradili leta 1987, dobra tri desetletja pozneje pa so bili prostori precej dotrajani, na šoli so se že nekaj časa soočali tudi s prostorsko stisko. Z dodatnim nadstropjem so tako na OŠ Nove Fužine pridobili okoli 1300 kvadratnih metrov novih površin, ob tem pa so izboljšali dostope za gibalno ovirane, prenovili jedilnico, garderobe, kopalnice in sanitarije za telovadnico ter uredili zunanje površine s tlakovanjem in ozelenitvijo. Hkrati je prenova obsegala dodatno toplotno izolacijo ter prenovo toplotne postaje in sistema za prezračevanje telovadnice.

Vrtec Ajda s prizidkom in dvigalom

Energetska sanacija OŠ Nove Fužine je zgolj ena od prenov v sklopu tretje faze projekta EOL-3. Na občini napovedujejo, da bodo v letošnjem letu končali celovito energetsko prenovo sedemnajstih objektov in delno prenovo desetih objektov. Večinoma gre za prenove osnovnih šol in vrtcev. Glede na občinske načrte, objavljene na njihovi spletni strani, bo namreč v sklopu tretje faze projekta EOL-3 celovite energetske sanacije deležnih skupno deset osnovnošolskih stavb in sedem vrtcev, med delnimi energetskimi prenovami pa sta med šolami in vrtci zgolj dva športna objekta, in sicer Dvorana Stožice in Športni center Bežigrad Ježica.

Že kmalu naj bi zaključek prenove denimo dočakali otroci, ki obiskujejo enoto Ajda vrtca Ciciban. Kot so že pred časom napovedali na občini, naj bi delavci prenovo stavbe, ki je bila zgrajena leta 1974, končali predvidoma februarja, dela pa bodo stala nekaj več kot 3,3 milijona evrov. Otroci se bodo razveselili prenovljenih prostorov, saj bodo v celoti zamenjali vso notranjo opremo z izjemo kuhinje in pralnice, ter novega prizidka z večnamenskim prostorom. Vrtec bodo tudi protipotresno ojačali in objekt prilagodili za dostop gibalno oviranih oseb. Vse etaže vrtca bo povezovalo novo dvigalo, otrokom prvega starostnega obdobja pa bodo zunaj uredili še posebno igrišče. Prav tako bi letos med drugim lahko prišla na vrsto prenova OŠ Zalog, kjer bodo poleg nujne prenove kuhinje in jedilnice izvedli še energetsko sanacijo stavbe ter uredili tudi knjižnico in razširili telovadnico. Celovita prenova, vredna okoli 5,9 milijona evrov, naj bi bila končana leta 2022.