Pogovor med posadko letala Boeing 737-500 družbe Sriwijaya Air in kontrolo letenja je bil povsem rutinski, kaže posnetek tega pogovora, je povedal preiskovalec indonezijskega odbora za varnost prometa Nurcahyo Utomo.

"To je običajen pogovor, nič sumljivega," je Utomo povedal za francosko tiskovno agencijo AFP. "Niso govorili o težavah ali čem podobnem," je dodal.

Preliminarni podatki po njegovih besedah kažejo, da je bilo letalo pred strmoglavljenjem v morje nepoškodovano. Vendar pa še ne vedo, kaj je povzročilo nesrečo.

Strokovnjaki za letalstvo so medtem povedali, da podatki o sledenju letu kažejo, da je letalo pred padcem močno skrenilo s predvidene poti. Med možnimi dejavniki pri strmoglavljenju omenjajo slabo vreme, napako pilota in mehanske težave.

"Nekaj precej dramatičnega se je zgodilo po vzletu," je povedal Stephen Wright, profesor za letalske sisteme na univerzi v finskem Tampereju. "Hitrost je bila močno prenizka. Letalo ni pospešilo, da bi popravilo hitrost za nadaljevanje leta," je dodal.

Črni skrinjici, ki shranjujeta pogovore v pilotski kabini in podatke o letu, so sicer že locirali, a ju potapljači še iščejo v morju pred Džakarto. Črni skrinjici bi lahko bili ključni pri ugotavljanju vzroka strmoglavljenja. Preiskava nesreče bi lahko trajala več mesecev.

Medtem okoli 2600 ljudi nadaljuje iskanje delov letala ter trupel potnikov in članov posadke. Vreče s posmrtnimi ostanki vozijo v policijsko bolnišnico, kjer jih skušajo identificirati na podlagi preiskav DNK. Njihov DNK primerjajo z DNK sorodnikov.

Policija je uspela danes identificirati prvo od 62 smrtnih žrtev, navaja nemška tiskovna agencija dpa.