V soboto prevlada Poljakov z junakom novoletne turneje Kamilom Stochom na čelu, v nedeljo pa Norvežanov pod taktirko vodilnega v skupnem seštevku svetovnega pokala Halvorja Egnarja Graneruda. Takšen je bil razplet tekem za svetovni pokal v spremenljivih vetrovnih razmerah v smučarskih skokih v Titisee-Neustadtu na skrajnem jugozahodu Nemčije.

Granerud se je sprostil v avtomobilu

Triintridesetletni Stoch je po prvih mestih v avstrijskem delu novoletne turneje v Innsbrucku in Bischofshofnu dosegel še tretjo zmago zapored, ki je bila 39. v njegovi karieri, s katero se je tudi izenačil z legendarnim rojakom Adamom Malyszem. »Po turneji sem bil malo utrujen predvsem po psihični plati, medtem ko je telo pripravljeno za opravljane dela. Malo sem razočaran, ker ni gledalcev, saj jih zelo pogrešam,« je povedal Kamil Stoch, ki je imel včeraj očitno slab dan in je zasedel šele 16. mesto.

Če so v soboto prevladovali Poljaki s štirimi skakalci med prvimi sedmimi, so včeraj Norvežani s tremi med najboljši petimi, ob tem pa so dosegli prvo zmago. Granerud, v soboto drugi, si je priskočil že šesto zmago v letošnji sezoni, s katero se je še utrdil na prvem mestu v bitki za veliki kristalni globus. »Novoletna turneja je bila zelo naporna, vendar sem se sprostil, ko sem imel nekaj časa zase v avtu, s katerim sem se pripeljal iz Bischofshofna v Neustadt. Zdaj bo lepo imeti nekaj prostih dni,« je povedal Halvor Egnar Granerud.

Slovenci so po slabem nastopu v Bischofshofnu zatrjevali, da je bil to le slab dan, ki pa se je očitno razpotegnil še na vse tri dni v Titisee-Neustadtu. Slovenska reprezentanca je znova ostala brez uvrstite med prvih deset. Najboljšim sta bila deloma konkurenčna le Anže Lanišek (12. in 15. mesto) in Peter Prevc (21. in 13. mesto).

Peter Prevc: Ni vrhunsko, a počasi se dvigujem

»V nedeljo je bilo bolje kot v soboto. Naredil sem dva solidna skoka. Ni še vrhunsko, a počasi se dvigujem. Očitno potrebujem več takšnih tekem, da se lahko potem zavihtim tudi kakšno mesto višje,« je konec tedna povzel Peter Prevc. Anže Lanišek je bil bolj zadovoljen v soboto kot v nedeljo. »Enostavno sem šel v tekmo preveč rezervirano. S takimi skoki nisem mogel priti do dobrega rezultata, a naslednji vikend je že nova priložnost in delamo naprej,« je povedal Anže Lanišek.

Med dobitniki točk je bil le še Žiga Jelar (26. mesto), ki pa včeraj ni povsem izkoristil dobrih razmer v prvi seriji, ko je imel med vsemi najboljše, saj mu je pihal rahel vzgonski veter. Cene in Domen Prevc (rekorder skakalnice s 148 metri iz leta 2016) ter Tilen Bartol so oba dneva ostali praznih rok.

»S skoki nismo zadovoljni, saj ciljamo na uvrstitve med najboljših deset. Če sta imela Lanišek in Peter Prevc v soboto nekaj smole z vetrom, sta včeraj naredila napaki v finalu in v taki zgoščeni konkurenci hitro nazaduješ. Do naslednjega vikenda moramo popraviti nekaj stvari. Trije dnevi nam bodo prišli prav, da se regeneriramo in pripravimo za tekmi v Zakopanah,« je povedal selektor Slovenije Robert Hrgota.