Ko sem zakorakal v lokalno wimbledonsko samopostrežbo Tesca, sem opazil nekaj, česar ni bilo videti od konca marca lani, po razglasitvi prve protikoronske karantene. V zamrzovalnikih je zevala popolna praznina. Enako je bilo v samopostrežbi Sainsburyja. Pa ne zaradi nove, že tretje karantene, ampak zaradi »svobode, neodvisnosti in suverenosti«, ki jih je z novim letom prinesel brexit. Tri od vodilnih verig trgovin so sporočile, da imajo začasne težave z oskrbo. Čas bo pokazal, ali so res začasne.

Velike težave na Severnem Irskem

Največje težave so imeli na Severnem Irskem, kjer so bile sredi tedna prazne tudi police s svežo zelenjavo in sadjem. Severno Irsko od Velike Britanije ločuje morje, hkrati pa ostaja del skupnega trga EU, in zamude z dostavo so posledica pregledov vsega, kar prihaja z britanske strani. Zamude pa nastajajo tudi na drugem koncu Velike Britanije, v Dovru in na francoski strani Rokavskega preliva.

Severnoirska državna uprava je prst uperila predvsem v »nekatera britanska podjetja, ki niso bila pripravljena na nove postopke pri dostavah na Severno Irsko«. Trgovinske verige pa trdijo, da so bile pripravljene in da so potrošnikom ponujale »alternativne izdelke«. Namesto okusnega španskega paradižnika denimo domači brstični ohrovt.

Carine skrite v drobnem tisku?

Vlada premierja Borisa Johnsona se je vseeno pohvalila, da »smo že med lansko pandemijo videli, kako velika, raznolika in visoko vzdržljiva je otoška oskrbovalna veriga s hrano. Predstavnik vlade je rekel, da »na Severnem Irskem niso zavrnili niti enega tovornjaka in tamkajšnje samopostrežbe poročajo o zdravi oskrbi«. Toda ena od vodilnih severnoirskih družb je sporočila, da je po 1. januarju v Veliko Britanijo poslala 285 tovornjakov. Do včeraj se jih še ni vrnilo 100. Tega v Londonu niso komentirali. John Gillen, ki ima na Severnem Irskem majhno živilsko trgovino že petdeset let, pravi, da ima veliko več strank zaradi pomanjkanja v velikih samopostrežbah. »Vsega, kar prihaja iz Španije, od paradižnikov do paprik, zmanjkuje in postaja dražje. Trenutno je težko najti tudi koruzo, fižol, avokado, mango, kar sicer ni konec sveta,« pravi Gillen.

Brexitska svoboda prinaša težave tudi izvoznikom. Družba Marks & Spencer se je včeraj pridružila vrsti drugih, ki se pritožujejo zaradi zapletene birokracije oziroma »administrativnega bremena« in povečanja izvoznih izdatkov, tudi carin na določene izvozne izdelke. Na predvečer božiča sklenjeni sporazum med Veliko Britanijo in EU naj bi pomenil, da v trgovini med njima ni ne carin ne kvot. »Ko prebereš drobni tisk sporazuma, nimaš občutka, da gre za trgovino brez carin. Velikim podjetjem bo prinesel dodatno administracijo, drugim pa carinske dajatve ali selitev sedeža v EU,« pravi direktor družbe Marks & Spencer Steve Rowe.

Popolni vihar za ribjo industrijo

Legendarno britansko podjetje John Lewis je ena izmed družb, ki so začasno ustavile vse dostave po pošti v EU, da ne bi stranke zavrnile dostavljenih pošiljk. Po novem letu se je namreč izkazalo, da so morali kupci v EU za vrsto izdelkov, od pohištva do hrane za pse, nepričakovano plačati davek na dodano vrednost in/ali carino.

Združenje ColdChain Federation, ki povezuje transportna in skladiščna podjetja za zamrznjeno hrano, je sporočilo, da so zaradi zamud in zmede že v težavah, čeprav je trenutno promet z EU petdeset odstotkov manjši, kot bi bil v normalnih (predkoronskih in predbrexitskih) časih.

Britansko združenje trgovcev BRC, ki povezuje več kot 170 vodilnih trgovskih družb, poskuša vzpostaviti dialog z vlado o dolgoročnih rešitvah za tiste, ki bodo morali plačevati carine(!?). Škotski izvozniki rib pa se bojijo, da bo »popolni vihar«, namreč dvojni primež pandemije in brexita, potopil stoletja staro industrijo. Pa tako zelo naj bi se Johnson do zadnjega boril za britanske ribe. »Mi ne izvažamo straniščnega papirja, ampak morsko hrano, ki mora priti do strank v najboljšem stanju,« pravijo škotski izvozniki rib in si ob tem želijo čimprejšnjega novega referenduma o neodvisnosti. Malo kdo še misli, da se ne bi Škotska kot neodvisna država razmeroma kmalu vrnila v EU.