Jubilejno, petdeseto zmago v karieri je na uvodni biatlonski preizkušnji leta 2021 dosegel norveški as Johannes Thingnes Boe. To je bila zanj prva sprinterska zmaga sezone, s čimer si je pripravil izvrstno izhodišče za jutrišnje zasledovanje v zimski idili Oberfoha v Nemčiji. »Kar malce nestrpno sem čakal na to petdeseto zmago. Ponosen sem na dosežek,« je komentiral Johannes Thingnes Boe. Njegov uspeh sta z uvrstitvijo na zmagovalni oder dopolnila starejši brat Tarjei Boe in rojak Sturlla Holm Laegreid.

Jakov Fak je bil blizu peti uvrstitvi sezone med najboljšo deseterico, a na koncu pristal na dvanajstem mestu. Najboljši sprinterski dosežek zime mu je uspel na uvodu v Kontiolahtiju, ko je bil peti in šesti. V prvem krogu je bil brezhiben pri streljanju leže, a si je zaradi počasnejšega teka nabral skoraj polminutni zaostanek za vodilnim J. T. Boem. V drugem krogu je Fak dvignil tekaški ritem, vendar je moral zaradi zgrešene tretje tarče v streljanju stoje v kazenski krog. »Tekma se je končala z dvanajstim mestom z dobro minuto zaostanka za zmagovalcem, kar načeloma ni tako slab položaj pred zasledovalno preizkušnjo. Moral bom biti bolj zanesljiv na strelišču. Škoda, da je bilo na streljanju stoje preveč pritiska, da sem sprožil prezgodaj in zgrešil. Verjamem, da lahko odpravim te napake, in upam na dobro počutje,« je s tretje postaje letošnje sezone sporočil najboljši slovenski biatlonec Jakov Fak.

Solidna tekaška predstava je prinesla nastop na zasledovanju tudi Mihi Dovžanu (56. mesto), medtem ko sta si Alex Cisar (75.) in Rok Tršan (78.) kljub izvrstnemu streljanju nabrala prevelik zaostanek za konkurenco, potem ko so jima v zadnjem delu sprinta pošle moči. Cisar na dosedanjih tekmah svetovnega pokala še ni bil uvrščen višje kot v Oberhofu.

Na sprinterski preizkušnji v ženski konkurenci je šla zmaga prav tako na Norveško – Tiril Eckhoff je slavila četrtič v sezoni in po vseh zadetih tarčah ugnala Švedinjo Hanno Oeberg za slabe pol minute. Avstrijka Theresa Hauser se je s tretjim mestom prvič v karieri povzpela na stopničke. Slovenske tekmovalke se niso izkazale in sprint končale v ozadju. Polona Klemenčič se je po dveh zgrešenih strelih in s triminutnim zaostankom za zmagovalko morala zadovoljiti s 67. mestom, še skromnejšo uvrstitev sta dosegli Nika Vindišar (85.) in Nina Zadravec (101.). Po jutrišnji zasledovalni tekmi bo v nedeljo na sporedu še tekma mešanih štafet. V slovenskem taboru pravijo, da bodo prihajajoče izzive poskušali čim bolj izkoristiti za domače svetovno prvenstvo na Pokljuki.