Dva meseca in pol dokazovanj, zaslišanj prič in izvedencev je petčlanski sodni senat novomeškega okrožnega sodišča potreboval za izrek sodbe v primeru 33-letnega Boruta Turka. 24 let je za tako dejanje pravična kazen, je dejal predsednik senata Peter Žnidaršič.

Po mnenju senata je tožilstvu uspelo dokazati, da je Turk na grozovit način in iz brezobzirnega maščevanja 23. februarja lani umoril svojo partnerico in mamo dveh majhnih otrok, 27-letno Romano Muhič iz vasi Potok v straški občini. Potem ko mu je Romana dokončno dala vedeti, da je njunega razmerja konec in da naj se takoj izseli iz njunega doma, jo je brutalno napadel z nožem, ji prizadejal štiri rane v predel srca in dve v hrbtni del prsnega koša ter vsaj 44 vreznin po obrazu, vratu, rokah, nogah, trebuhu. Romana je umrla na kraju dogodka, za sabo pa pustila dva majhna otroka: hčerko, ki jo je imela z Borutom, in sina iz prejšnjega razmerja.

Najprej z enim nožem, nato še z drugim

»Obtoženi ni zgolj prijel za nož in jo umoril. Od prvega do drugega vboda je po mnenju izvedenke minilo nekaj minut, saj se je dogajanje preselilo iz kuhinje v kopalnico. V tem času je bila oškodovanka še živa. In v tem času je obtoženi zaklenil vrata in vzel še drugi nož. Res nihče točno ne ve, kaj se je dogajalo, toda dokazi kažejo, da je Borut Turk dejanje, ki ga je začel, tudi dokončal. To pa ne more biti več hipno,« je v obrazložitvi sodbe dejal sodnik Žnidaršič. »Brez dvoma je šlo za umor. In brez dvoma je šlo za brezobzirno maščevanje, saj ga je žrtev nameravala zapustiti in obdržati njunega otroka.«

Pritožbo sta že napovedala tako tožilstvo, ki je v zaključni besedi predlagalo najvišjo, 30-letno zaporno kazen, kot tudi obramba, ki vztraja pri tem, da ni šlo za umor, ampak za uboj, za katerega je zagroženih do 15 let zapora. Povzročitev lahke telesne poškodbe, ki naj bi jo Turk prizadejal sosedu Semirju H., ko je ta pritekel Romani na pomoč, pa po mnenju sodišča ni dokazana in je obtoženega v tem delu oprostilo.

Nenehno jo je nadziral pa tudi varal

Kot je v zaključni besedi dejala tožilka Nada Črnugelj, je Turk svoje življenje pri Romaninih starših na Potoku opisoval kot polno očitkov, zaničevanj, podrejanj Romanini mami. Toda dejstvo je, da je v odnosu med Borutom in Romano škripalo že dlje časa, predvsem zaradi njegovega nenehnega nadzora nad Romano pa tudi zaradi njegove nezvestobe. Navsezadnje sta se poleti 2019 že razšla, a ga je Romana po nekaj mesecih sprejela nazaj. »Nekoč ji je zagrozil, da če ne bo z njim, ne bo z nikomer, poslal ji je celo posnetek samomora z obešanjem. Ko je dan pred tragičnim dogodkom izvedela za novo prevaro, se je odločila odnosu narediti konec.« Ko je Romana obtoženega postavila pred dejstvo, je ta izgubil nadzor nad sabo in jo brezobzirno in kruto napadel.

Izvedenci so pri obtoženem ugotovili mejno osebnostno in narcisistično motnjo. Ena glavnih ugotovljenih značilnosti pri njem je konstanten strah pred zavrnitvijo njemu pomembnih oseb. Svoje je naredilo tudi travmatično otroštvo. Ni pa bila motnja take narave, da zaradi nje ne bi bil sposoben razumeti svojih dejanj. »Žrtvine številne poškodbe, trije noži, najdeni na kraju, kričanje, šop žrtvinih las pred hišo, sledovi krvi na več mestih, grožnje s smrtjo, trajanje samega napada, vse to kaže na brutalnost in brezčutnost do oškodovanke ter njen srdit boj za življenje,« je zaključila tožilka.

Je napad trajal nekaj sekund ali nekaj minut?

Po mnenju obrambe argumenti tožilstva slonijo na več neresnicah. »Prepričani smo, da napad ni trajal dlje kot nekaj sekund, prav tako ni dokazov o nadaljevanju napada z drugim nožem,« je dejal zagovornik Borut Škerlj. »Dejanje je bilo hipno, impulzivno. Šlo je za enostranski ultimat, ko mu je oškodovanka dejala, da mora takoj oditi. Tega ni pričakoval, kar kaže tudi dejstvo, da se je ob jutranji kavi sproščeno pogovarjal.«