»Do eksplozije je najverjetneje prišlo zaradi uhajanja plina. Vzrok uhajanja še preverjamo. Na kraju sta tudi državni tožilec in preiskovalni sodnik,« je slabo uro po eksploziji na celjski avtobusni postaji, ki je danes okoli pol ene popoldne pretresla domačine, sporočila Milena Trbulin, tiskovna predstavnica Policijske uprave Celje. Dodala je, da sta bili poškodovani dve osebi, pozno popoldne pa je informacijo dopolnila, da so se poškodovali trije ljudje; dve osebi so zaradi poškodb odpeljali na zdravljenje v celjsko bolnišnico, a naj ne bi bili življenjsko ogroženi, eno pa so reševalci oskrbeli na kraju. Neuradno naj bi bil med poškodovanimi tudi prometnik.

Kot nam je povedal Janko Požežnik, direktor celjske poklicne gasilske enote, je najprej prišlo do vžiga v elektroomarici v stavbi glavne avtobusne postaje, posledično pa do eksplozije plina. »Na kraju dogodka je posredovalo sedem poklicnih gasilcev in deset prostovoljnih iz prostovoljnega gasilskega društva Gaberje. Materialna škoda bo verjetno precejšnja, saj so se zrušili stropi v avli avtobusne postaje, prav tako so razbita vsa stekla na oknih,« je še povedal Požežnik. Dodal je, da bi se lahko dogodek, če ne bi bili sredi epidemije, končal tudi tragično. »Bojim se, da bi lahko poročali tudi o nekaj deset mrtvih, saj se je to zgodilo ob pol enih popoldne, ko bi bila v normalnih razmerah postaja polna otrok, ki bi se v tem času ravno vračali iz šole,« je spomnil Požežnik.

Helena Kojnik iz Energetike Celje je povedala, da je njihova ekipa okoli 13. ure, ko so bili prek regijskega centra za obveščanje obveščeni o eksploziji zemeljskega plina v objektu avtobusne postaje ob Mariborski cesti v Celju, takoj odšla na teren. »Ugotovili so, da je prišlo do okvare na cevi hišnega priključka, posledično pa do uhajanja zemeljskega plina. Podzemni ventil na plinskem priključku so zaprli in s tem prekinili dovod plina v objekt. Delavci, ki so pregledali širše območje, v preostalem delu plinskega omrežja niso odkrili motenj pri oskrbi z zemeljskim plinom,« je pojasnila Kojnikova.

Že tretja eksplozija v zadnjih šestih letih

Pa vendar nas je Celjan, ki ne želi biti imenovan, spomnil, da je to že tretja eksplozija zaradi uhajanja plina v zadnjih šestih letih v Celju. »Po mojem bi se lahko odgovorni za vzdrževanje plinskih naprav malo zamislili,« je dejal naš vir. Spomnimo, da je do eksplozije plina prišlo novembra 2015, ko je pod mostom čez Savinjo v Čopovi ulici zagorela večja količina odpadkov. Posredovali so poklicni gasilci, ogenj pa je med gašenjem poškodoval plinski vod, napeljan pod mostom, zato je začel uhajati plin. Med intervencijo so se poškodovali štirje poklicni gasilci in delavec podjetja Energetika Celje, od teh dva gasilca huje. Do še enega neljubega dogodka, povezanega s pritiskom plina v podzemnem jašku, ki ga je vrglo v zrak, pa je prišlo februarja 2017, prav tako na Mariborski cesti v Celju. Takrat se je, na srečo lažje, poškodoval mlajši moški, ki je padel v odprti jašek, s katerega je odneslo pokrov, a se mu je uspelo samemu rešiti.