EU bo tako od Pfizerja in BioNTecha nabavila skupaj 600 milijonov odmerkov že odobrenega cepiva. Skupaj z drugim odobrenim cepivom, ki ga je proizvedla Moderna, je že zagotovila 760 milijonov odmerkov. S tem bo mogoče cepiti 380 milijonov ali 80 odstotkov Evropejcev, je izpostavila von der Leynova.

Bistveno pri tem je po besedah von der Leynove to, da niso potrebna dolga pogajanja, saj pogodba že obstaja, ter da gre za preverjeno cepivo, ki ga članice že poznajo, kar olajša načrtovanje cepljenja.

EU je skupaj z naročili pri preostalih štirih proizvajalcih, s katerimi je sklenila pogodbe, zagotovila 2,3 milijarde odmerkov cepiva, kar je več kot dovolj ne samo za državljane unije, temveč tudi za sosede, še izpostavlja predsednica komisije.

Von der Leynova je ob tem zavrnila očitke, da se nekatere države, omenja se zlasti Nemčija, s podjetji dvostransko dogovarjajo o cepivih. Članice po njenih besedah veže pravno zavezujoč dogovor, da ne bo vzporednih pogajanj in pogodb. Skupaj se pogajajo, naročajo in dobavljajo cepiva, je zatrdila.

Predsednica zavrača tudi očitke, da je bil pristop unije napačen, saj da proces poteka prepočasi in da odmerkov ni dovolj. Znova je spomnila, da je bilo v času, ko so se morali odločiti o sodelovanju s farmacevtskimi podjetji, še veliko neznank, in izrazila prepričanje, da so se odločili pravilno.

EU je sklenila pogodbe o nabavi cepiv s šestimi proizvajalci. To so Pfizer in BioNTech, Moderna, AstraZeneca, Sanofi-GSK, Janssen Pharmaceutical, ki je del ameriške skupine Johnson & Johnson, ter CureVac. Cepivi prvih dveh je unija že odobrila, in sicer prvo 21. decembra, drugo pa minulo sredo.

Von der Leynova je ob tem izpostavila, da če se ne bi pred meseci odločili, da investirajo v proizvodne zmogljivosti teh podjetij, danes ne bi mogla poročati o dodatnih odmerkih. Poudarila je tudi, da se prav sedaj odpirajo nove proizvodne zmogljivosti, kar omogoča dodatna naročila.

Vsako cepivo, ki se bo uporabljajo v EU, mora skozi pregleden in temeljit postopek preverjanja Evropske agencije za zdravila (Ema), je še izpostavila predsednica v odgovoru na vprašanje, ali bo morda v prihodnje v EU mogoče uporabljati tudi rusko cepivo Sputnik V.