Po podatkih vlade so v četrtek opravili 5259 PCR testov in z njimi potrdili 1596 okužb. Delež pozitivnih PCR testov je tako znašal 32,02 odstotka. V četrtek so opravili tudi 9459 hitrih antigenskih testov, med katerimi jih je bilo pozitivnih 449 oziroma 4,7 odstotka. Umrla sta dva covidna bolnika manj kot sredo, prav tako je bilo v četrtek hospitaliziranih devet bolnikov manj kot dan prej. Dva bolnika več pa sta potrebovala intenzivno zdravljenje.

Vodja Evropske agencije za zdravila (Ema) Emer Cooke je danes v Amsterdamu sporočila, da bodo najverjetneje še januarja prižgali zeleno luč za izredno uporabo cepiva proizvajalca AstraZenece za boj proti pandemiji covida-19. To bo tretje cepivo, ki ga bo mogoče uporabljati na območju EU. EU je naročila 400 milijonov doz tega cepiva.

Na današnji tiskovni konferenci so predsednik vlade Janez Janša ter ministra Zdravko Počivalšek in Matej Tonin predstavili strategijo boja proti novemu koronavirusu.

Odpiranje vrtcev in šol odvisno od stanja v posamezni regiji

Janša je povedal, da smo v najzahtevnejšem času epidemije in da vrha še nismo dosegli. Pravi, da imajo podobne težave tudi ostale države severne poloble. »Tudi države, ki imajo veliko zmogljivejši in sodobnejši zdravstveni sistem kot mi, se soočajo s težavami,« je povedal in dodal, da nas do učinkov cepljenja, ki bodo začeli ustavljati epidemijo, loči še nekaj težkih tednov. Ukrepi, ki so trenutno v veljavi oziroma so bili na včerajšnji seji vlade spremenjeni, ostajajo v veljavi najmanj do 18. januarja za vso državo. Vlada bo od prihodnje srede enkrat tedensko preučevala številke in odločala o morebitnem sproščanju ukrepov po regijah glede na prej določene kriterije. Za sproščanje po posameznih regijah bo sicer treba najprej na nacionalni ravni izpolniti kriterij manj kot 1350 okužb s koronavirusom v zadnjih sedmih dneh in manj kot 1200 hospitaliziranih covidnih bolnikov, je poudaril Janša. Šele nato se bo ugotavljalo, katere regije so primerne za sproščanje posameznih ukrepov.

Janša računa, da bodo v naslednjih sedmih dneh vsaj nekatere regije dosegle stanje, ko se bo lahko začelo sproščanje ukrepov v skladu z novo strategijo. Prioriteta je zagon šolstva za prvo triado po modelu C, kjer je več prostora med učenci, in odprtje vrtcev za vse. Janša je povedal, da bo odpiranje vrtcev in šol odvisno od uspešnost posamezne regije.

Med regije, ki bi lahko načrt pričele izvajati že sedaj, a ga ne morejo, ker je skupno stanje v državi preslabo, je Janša naštel Goriško, Obalno-kraško in Gorenjsko regijo. Kot je še izpostavil Janša, različna epidemiološka situacija v regijah terja selektiven pristop tako k sproščanju ukrepov kot pri cepljenju. V prihodnjem tednu, ko se bo začelo cepljenje najstarejših v zdravstvenih domovih, bodo predstavili tudi načrt cepljenja po tednih za posamezne prednostne kategorije, delno tudi načrt z regionalnimi prednostmi. Pri tem je predsednik vlade izpostavil, da se ne cepimo zgolj zase, temveč tudi za zaščito tistih, ki se zaradi zdravstvenih razlogov ne morejo cepiti in izpostavil, da bo število cepljenih pokazatelj količine solidarnosti v Sloveniji.

Semaforiziran pristop za večjo predvidljivost ukrepov

Minister za gospodarstvo Zdravko Počivalšek je povedal, da se bodo ukrepi v skladu z novim semaforiziranim pristopom sproščanja ukrepov lahko spremenili že naslednji dan, potem ko bodo ugotovitve pokazale prehod v drugo epidemiološko fazo. »S tem načinom želimo vrniti večjo predvidljivost glede zapiranja in odpiranja dejavnosti,« je povedal Počivalšek. »Negotovost je tista, ki jo moramo odpraviti in nadomestiti z optimizmom.«

Tonin: Za zajezitev epidemije bomo morali trdo delati vsaj do poletja

Nov pristop bo po Toninovem mnenju poleg predvidljivosti odpravil tudi skrb, da se ukrepi spreminjajo glede na glasnost posameznikov oziroma interesnih skupin. Pravi, da bodo odslej vsi ukrepi jasno sledili prej določenim kriterijem. »Od 18. januarja dalje je zelo, zelo pomembno, da se jih natančno držimo in da ni odstopanj,« je še poudaril Tonin. »Če ponovno začnemo odstopati od načrta, bo zopet nastal napačen občutek, da je važno, kako glasen si, ne pa kakšni so kazalci.«

Tonin je opozoril, da simulacije stroke napovedujejo, da bomo morali za zajezitev epidemije trdo delati vsaj do letošnjega poletja. Ob tem je izpostavil tri ključna področja: upoštevanje zajezitvenih ukrepov, cepljenje in nadaljnje ukrepe za pomoč gospodarstvu.