Številni državniki po svetu so se odzvali na dogajanje v Združenih državah. Večina je izrazila prepričanje, da bodo ZDA kos izzivom, nekateri pa so v dogajanju videli dokaz, da ima zahodna demokracija slabe plati, kot je denimo dejal iranski predsednik.

Borut Pahor, slovenski predsednik:

Obsojam napad na simbol ameriške demokracije… Verjamem v moč in vitalnost ameriške demokracije, ki bo premagala tudi te izzive, in želim miren zaključek prehodnega obdobja. Prepričan sem, da bo novoizvoljeni predsednik Biden skupaj z vsemi zmernimi političnimi silami ponovno povezal sedaj globoko razdeljeno Ameriko.

Janez Janša, slovenski premier:

Vsi bi morali biti zaskrbljeni zaradi nasilja, ki se dogaja v Washingtonu. Upamo, da je ameriška demokracija odporna, globoko zakoreninjena in bo prestala to krizo.

Igor Zorčič, predsednik državnega zbora:

Osrednje sporočilo, ki je prišlo preko medijev do nas, je, da se moramo politiki v prvi vrsti zavedati, kako težke so lahko naše besede… Kar smo videli, je bila učna ura za vse nas, za politike v Evropi, tudi v Sloveniji.

Boris Johnson, britanski premier:

Sramotni prizori v kongresu. ZDA so simbol demokracije v svetu in ključno je, da pride do mirnega in urejenega prenosa oblasti.

Angela Merkel, nemška kanclerka:

Globoko obžalujem, da predsednik Trump vse od novembra in še včeraj ni priznal poraza. Temeljno načelo demokracije je, da so na volitvah zmagovalci in poraženci.

Emmanuel Macron, francoski predsednik:

Kar se je zgodilo v Washingtonu, gotovo ni ameriško. Verjamemo v moč naših demokracij, v moč ameriške demokracije.

Ursula von der Leyen, predsednica evropske komisije:

Verjamem v moč ameriških institucij in demokracije. Miren prenos oblasti je v njenem jedru. Joe Biden je zmagal na volitvah, veselim se sodelovanja z njim.

Marija Zaharova, tiskovna predstavnica ruskega zunanjega ministrstva:

Volilni sistem v Združenih državah je arhaičen, ne ustreza sodobnim demokratičnim standardom, ustvarja priložnosti za številne kršitve, ameriški mediji pa so postali orodje političnega boja.

Hasan Rohani, iranski predsednik:

Kar se je zgodilo v Ameriki, kaže, kakšen neuspeh je zahodna demokracija. Populist je uničil ugled svoje države.

Gabi Ashkenazi, izraelski zunanji minister:

Prepričan sem, da bodo Američani in njihovi izvoljeni predstavniki znali odvrniti ta napad in bodo še naprej branili vrednote, na katerih so Združene države nastale.