Najboljšega slovenskega alpskega smučarja Žana Kranjca ta konec tedna čaka eden od vrhuncev sezone. Na najprestižnejšem veleslalomu sezone v Adelbodnu bo namreč branil lansko zmago. Vodičan bo imel v svoji paradni disciplini kar dve priložnosti za vrhunsko uvrstitev, saj bo v soboto še en veleslalom, v nedeljo pa drugi od sedmih januarskih slalomov. Da bi se Kranjec čim bolje pripravil na veleslalomski klasiki, je izpustil sredin slalom v Zagrebu.

Enajstega januarja lani je Kranjec dosegel svojo drugo in zadnjo zmago v svetovnem pokalu z odličnim napadom na drugi progi. Po prvi, ki jo je postavil njegov trener Klemen Bergant, je bil šesti. V cilj je pridrvel s prednostjo pred Filipom Zubčićem (po prvi progi sedmi), Mathieu Faivre, Erik Read, Loic Meillard, Giovanni Borsotti in Luca de Aliprandini pa niso bili kos napadu smučarjev iz ozadja, zato so vsi po vrsti zaostali za uvrstitvijo na zmagovalni oder, kamor sta se s tretjim časom povzpela še Viktor Muffat-Jeandet in Henrik Kristoffersen.

Z Italijani v Livignu

Leto kasneje Žan Kranjec še vedno sodi v veleslalomski svetovni vrh in je stalni član elitne veleslalomske sedmerice. V tej sezoni je bil najboljši v Santa Caterini, kjer je zaostal le za Zubčićem, bil še dvakrat uvrščen med najboljšo deseterico (v Söldnu je bil sedmi, v Alti Badii pa deveti), na drugem veleslalomu v Santa Caterini pa je bil 19. Zaradi tragične družinske nesreče, ki jo je doživel prejšnji mesec, je sezona najboljšega slovenskega veleslalomista vseh časov nepredvidljiva.

Kranjec se je na Adelboden pripravljal skupaj z italijansko reprezentanco v Livignu. Ob njem je bil ves čas trener Matjaž Požar. V zadnjih dneh je občutil bolečine v križu, zato je ta čas negotov njegov nedeljski nastop na slalomu, medtem ko bo na obeh veleslalomih zanesljivo stisnil zobe. Hadalin je včeraj iz Zagreba ob 13. uri s čarterskim poletom odletel v Bern, od koder je pozno popoldne prispel v Adelboden. Vrhničan je premleval zamujeno zagrebško tekmo, ko je po petem mestu na prvi progi zamudil sijajno priložnost za vrhunski rezultat, hkrati pa doživel izkušnjo, v kakršni se v dosedanji karieri še ni znašel.

V St. Anton iz Bavarske

Svetovni pokal za ženske poteka na avstrijskem Arlberškem. Najhitrejše alpske smučarke se bodo drugič v sezoni pomerile v hitrih disciplinah. Na včerajšnjem treningu smuka Ilka Štuhec ni blestela in je dosegla 24. čas. Mariborčanka je v St. Antonu doslej tekmovala pred osmimi leti, ko še ni sodila v ožji svetovni vrh. Tedaj je bila na skrajšanem smuku 20., na superveleslalomu pa je ostala brez točk svetovnega pokala. Omenjenega superveleslaloma se spominjajo mnogi spremljevalci alpskega smučanja. Na njem je namreč zmagala Tina Maze, kar je bila njena edina zmaga v tej disciplini, s katero je ob vseh drugih uspehih postala nesmrtna tudi zato, ker je zmagala v vseh disciplinah alpskega smučanja.

Ilka Štuhec se je na nadaljevanje sezone skupaj z ameriško reprezentanco pripravljala v Garmisch-Partenkirchnu. Iz njene ekipe sporočajo, da je bila odločitev dobra, saj so razmišljali tudi o treningu v San Pellegrinu. Dodajajo, da so bile razmere za trening težke, natanko takšne, kakršne je pred nadaljevanjem sezone potrebovala.