Predsednica predstavniškega doma ameriškega kongresa, demokratka Nancy Pelosi je pozvala podpredsednika ZDA Mika Pencea in člane vlade, naj uporabijo 25. amandma k ameriški ustavi za takojšnjo odstavitev Donalda Trumpa s položaja predsednika ZDA. Če podpredsednik in vlada ne bosta ukrepala, bo kongres sprožil postopek ustavne obtožbe, je dejala Pelosijeva, ki v svojem pozivu ni edina. Pred njo je to zahteval že vodja demokratske manjšine v senatu Chuck Schumer ter drugi demokratski in republikanski člani ameriškega kongresa. 25.amandma k ameriški ustavi omogoča odstavitev predsednika s položaja, če ni sposoben opravljati svojih dolžnosti. Doslej ga v zgodovini ZDA še niso uporabili.

Volilne izide predsedniških volitev 3. novembra lani so sredi decembra že potrdili elektorji. Biden je osvojil 306 elektorskih glasov, Trump pa 232. V skladu z ameriško ustavo sta se morala nato na skupnem zasedanju sestati oba domova kongresa, ki sta še enkrat preštela elektorske glasove. Izide je razglasil podpredsednik ZDA Mike Pence, ki je predsedoval zasedanju. Dogodek, ki v običajnih časih predstavlja zgolj formalnost, je včeraj prekinil vdor Trumpovih privržencev.

Nekaj republikancev v predstavniškem domu in senatu je sicer vložilo ugovora na izide v Pensilvaniji in Arizoni, a sta ju oba domova zavrnila.

Demokrat Joe Biden bo tako lahko 20. januarja prisegel kot 46. predsednik ZDA. Podpredsedniški položaj bo zasedla temnopolta Kamala Harris, ki bo prva ženska na tem položaju.

Trump: To je konec najboljšega prvega predsedniškega mandata v zgodovini

Ameriški predsednik Donald Trump je v izjavi po potrditvi zmage demokrata Joeja Bidna v kongresu zapisal, da je ta odločitev »konec najboljšega prvega predsedniškega mandata v zgodovini«. Čeprav se ne strinja z izidom, pa bo prišlo do mirnega prenosa oblasti, je napovedal.

»Čeprav se nikakor ne strinjam z izidom volitev, in dejstva me potrjujejo, bo 20. januarja prišlo do mirnega prenosa oblasti,« po poročanju CNN piše v Trumpovi izjavi.

Hkrati je Trump zapisal, da to pomeni začetek boja za to, da bo naredil Ameriko spet veliko. Trump še naprej vztraja, da so bile volitve ukradene, obenem pa je privržence spodbujal k protestom. Ena izmed takpnih mnogoštevilnih spodbud je bil včerajšnji več kot eno uro dolg nagovor, v katerem je podžigal razjarjeno množico svojih podpornikov. Ti so nato vdrli v kongres, izbruhnilo je nasilje, v katerem so umrle štiri osebe.

Člani Trumpove vlade razpravljajo o njegovi odstavitvi

Več ministrov ameriške vlade je že v sredo razpravljalo o možnosti odstavitve Trumpa. V skladu z določili 25. amandmaja k ameriški ustavi bi Trumpa razglasili za nezmožnega vodenja države, oblast pa bi prevzel podpredsednik Mike Pence. Tako bi Pence na seji vladnega kabineta predlagal odstavitev predsednika, ker da ni zmožen opravljanja dolžnosti, ker se ne more sprijazniti s porazom na volitvah 3. novembra, ampak vztraja, da jih je izgubil zaradi množičnih volilnih prevar, podpornike pa vzpodbuja k protestom.

Predsedniška pooblastila bi nato predali podpredsedniku, ki bi državo vodil do 20. januarja, ko bo zaprisegel novoizvoljeni predsednik Joe Biden. Postopek bi moral voditi podpredsednik, pri tem pa bi ga morala podpreti večina ministrov.

Postopek 25. amandmaja k ameriški ustavi je predviden za izjemne primere, ko je predsednik začasno ali trajno onesposobljen, pa tudi za primer njegove odstavitve ali odstopa. Doslej je bil uporabljen le po atentatu na Johna F. Kennedyja leta 1963, ko je vodenje države prevzel tedanji podpredsednik Lyndon B. Johnson.

Amandma je bil sprejet v času Kennedyjevega predhodnika Dwighta D. Eisenhowerja, ki je med predsedovanjem utrpel več infarktov. Na ta način so hoteli določiti jasno pot prevzema oblasti v nujnih primerih. Dotlej namreč ta pot ni bila jasno določena z ameriško ustavo in je obstajal le dogovor, da če bo Eisenhower onesposobljen, bo oblast prevzel tedanji podpredsednik Richard Nixon.

Kot poroča ameriška televizijska mreža CNN, naj bi se več voditeljev republikanske stranke nagibalo k uporabi tega amandmaja za razglasitev Trumpa za nesposobnega opravljanja dolžnosti, potem ko so v sredo protestniki po njegovih vzpodbudah vdrli v stavbo kongresa. O tem naj bi se pogovarjali tudi ministri Trumpovega kabineta, vendar pa so pogovori še v neformalni fazi. O tem sta ob CNN poročali tudi televiziji CBS in ABC.

Demokrati razmišljajo o novem impeachmentu

Več demokratskih predstavnikov v kongresu pa medtem poziva tudi k novemu impeachmentu Trumpa. Kongresnica Ilhan Omar je že sporočila, da že pripravlja pobudo, da bi kongres odstavil predsednika. Pobudi se je javno pridružila tudi Alexandra Ocasio Cortez.

Čeprav bi bil ta postopek verjetno najbolj primeren, saj bi Trumpa na ta način za vedno odstranili iz politike, pa je za izpeljavo tega postopka dva tedna pred predajo oblasti Bidnu verjetno premalo časa. Zato bi bil postopek po 25. amandmaju najbolj učinkovit, poroča CNN.

Kot poroča AFP, so demokratski kongresniki v odboru predstavniškega doma za pravosodje v pismu že pozvali Pencea, naj ukrepa in odstavi Trumpa zaradi dejanja upora in poskusov spodkopavanja demokratične ureditve. Izpostavili so, da je Trump v sredo v svojem raztresenem govoru razkril, »da ni mentalno zdrav in da še vedno ni sposoben dojeti in sprejeti rezultatov volitev«.

Trumpov govor pred pohodom njegovih privržencev na Kapitol.

Demokrati po zmagi v Georgii z večino tudi v senatu

Kandidata ameriških demokratov sta na torkovih volitvah za senatna sedeža iz zvezne države Georgia premagala republikanska tekmeca, kar pomeni, da bodo imeli demokrati večino tudi v zveznem senatu. Z večino sedežev razpolagajo tudi v predstavniškem domu, kar pomeni da bodo imeli nadzor nad celotnim kongresom.

Volitve so bile v Georgii ponovljene, ker na volitvah novembra lani nihče od kandidatov ni prejel za zmago potrebnih 50 odstotkov glasov.

Demokrata Raphael Warnock in Jon Ossoff sta nato v torek premagala republikanca Kelly Loeffler in Davida Perdueja, ki sta doslej v zveznem senatu predstavljala Georgio.

Obe tekmi sta bili zelo tesni. Warnock je glede na še ne povsem dokončne izide porazil Kelly Loeffler s 50,7 proti 49,3 odstotka. Izid volitev za drugi sedež je bil še tesnejši - Ossoff je Perdueja premagal s 50,28 odstotka glasov proti 49,72.

Glede na rezultate bodo sedaj tako demokrati kot republikanci v senatu, zgornjem domu kongresa, imeli po 50 sedežev. Ko zasede položaj, bo odločilni glas prispevala novoizvoljena demokratska podpredsednica Kamala Harris.

Demokrati bodo s tem prvič po letu 2009 prevzeli nadzor v senatu. Večino že imajo tudi v predstavniškem domu, kjer zasedajo 222 sedežev, republikanci pa 211.

V Georgii, ki velja za republikansko državo, je na predsedniških volitvah kot prvi demokrat po treh desetletjih novembra zmagal tudi Joe Biden.

Prevzem večine v obeh domovih pomeni, da bo Biden kot predsednik precej lažje uresničeval svoje prednostne naloge, saj ga pri tem ne bodo sistematično ovirali republikanci. Biden bo lahko tudi lažje udobneje imenoval člane vlade, sodnike in veleposlanike.

Warnock je sicer 51-letni baptistični pastor in z izvolitvijo postaja prvi temnopolti senator iz Georgie ter šele 11. temnopolti senator v zgodovini ZDA.

Ossoff pa je ustvarjalec dokumentarcev, ki s 33 leti postaja najmlajši senator, odkar je Biden leta 1973 pri 30 letih zasedel svoj sedež v senatu.