»Seveda so najhujši meseci pandemije še pred nami, in to se lahko sluti,« je povedala kanclerka na srečanju poslancev Krščansko socialne unije (CSU) v parlamentu. Dodala je, da je obenem prisotno tudi upanje v obliki cepiva.

V Nemčiji so doslej proti covidu-19 cepili več kot 417.000 ljudi, je razvidno iz podatkov pristojnega inštituta Roberta Kocha. To je okoli pet ljudi na 1000 prebivalcev. V zadnjem dnevu so sicer potrdili 26.391 novih okužb z novim koronavirusom, umrlo je še 1070 ljudi.

WHO ob novih sevih koronavirusa poziva k zaostrenim ukrepom

Evropska veja Svetovne zdravstvene organizacije (WHO) je danes zaradi novih, bolj nalezljivih sevov novega koronavirusa pozvala k ukrepanju. Regionalni direktor WHO Hans Kluge je opozoril, da je Evropa trenutno na prelomni točki v pandemiji covida-19.

»To so alarmantne razmere, ki pomenijo, da moramo za krajši čas okrepiti javno zdravje in družbene ukrepe, da zagotovimo sploščitev strme vertikalne krivulje v nekaterih državah,« je dejal Kluge ob porastu števila okužb v nekaterih državah in odkritju bolj nalezljivih sevov.

Čeprav po oceni WHO novi sev ne povzroča hujših simptomov, je še vedno razlog za skrb, saj se širi hitreje kot drugi sevi. »Brez povečanega nadzora za upočasnitev širjenja se bo povečal pritisk na zdravstvene ustanove, ki so že sedaj pod pritiskom,« je opozoril Kluge.

Med priporočenimi ukrepi je naštel nošenje zaščitnih mask, omejitev druženja, ohranjanje fizične razdalje in higieno rok. To je treba po njegovem prepričanju pospremiti z obširnim testiranjem, karanteno, izolacijo in cepljenjem.

Organizacija še domneva, da bi lahko novi sev, ki so ga prvič potrdili v Angliji, v regiji hitro zamenjal druge. Trenutno so ga potrdili v 22 evropskih državah.

V Evropi so doslej potrdili več kot 27,6 milijona primerov okužb z novim koronavirusom, za covidom-19 pa je umrlo več kot 603.000 ljudi.

Na Hrvaškem v zadnjem dnevu 562 okužb z novim koronavirusom

Na Hrvaškem so v zadnjih 24 urah ob 3614 opravljenih testih potrdili 562 novih okužb z novim koronavirusom. Umrlo je 43 bolnikov s covidom-19, je danes sporočil nacionalni štab civilne zaščite. Pred televizijskimi kamerami se je danes proti novem koronavirusu cepil tudi hrvaški predsednik Zoran Milanović.

Danes objavljeno število novih okužb na Hrvaškem je občutno nižje kot prejšnji četrtek, ker so zaradi dela prostega dne v sredo testirali manj ljudi. Prejšnji četrtek so ob 8441 testih potrdili 2391 novih okužb z novim koronavirusom, četrtek pred tem pa je bilo ob 8343 testih 2233 okužb.

V Tokiu zaradi naraščanja števila okužb razglasili izredne razmere

Japonska vlada je danes zaradi naraščanja števila okužb z novim koronavirusom v Tokiu in treh sosednjih prefekturah razglasila izredne razmere. Te bodo začele veljati v petek. V japonski prestolnici so danes drugi dan zapored potrdili rekordno število novih okužb. Ukrepi ob izrednih razmerah bodo sicer manj strogi kot veljajo na primer v Evropi, kjer so številne države popolnoma ustavile javno življenje. Na Japonskem v restavracijah in barih po 19. uri ne bodo smeli točiti alkohola, zapreti pa se bodo morali ob 20. uri. Vlada prebivalce poziva, naj se izogibajo nenujnim odhodom od doma po 20. uri, podjetja pa, naj v čim večji meri omogočijo delo od doma. Šole bodo še naprej odprte, javnih dogodkov pa se bo lahko udeležilo največ 5000 obiskovalcev.

Na Kitajskem število novih okužb najvišje v zadnjega pol leta

Na Kitajskem v zadnjih nekaj dneh beležijo največji izbruh novega koronavirusa v zadnjega pol leta. Potem ko je bila epidemija v državi od poletja večinoma pod nadzorom in so beležili le izolirane primere okužb, se je v provinci Hebei v bližini Pekinga njihovo število v zadnjih dneh povzpelo na več kot 200.

V zadnjem dnevu so na Kitajskem potrdili 63 novih okužb, kar je največ v enem dnevu od lanskega julija, oblasti pa skušajo izolirati žarišče virusa, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Večino novih okužb so potrdili v mestu Shijiazhuang, glavnem mestu province Hebei, ki leži približno 300 kilometrov severovzhodno od Pekinga.

Na tem območju so zaprti nekateri stanovanjski predeli, zaprti so vrtci in šole, prekinjene so prometne povezave z avtobusi, vlaki in letali.

V Pekingu so sprejeli številne zaščitne ukrepe, strogo je nadzorovan tudi tovor iz Hebeija. Novi izbruh sproža skrb tudi zaradi bližajočega se kitajskega novega leta, ko se na pot v domače vasi in mesta odpravi nekaj sto milijonov Kitajcev. Oblasti so delavcem migrantom tokrat že odsvetovale potovanje domov.

Kitajska je od začetka epidemije poročala o 4634 smrtnih primerih in več kot 87.000 okužbah, največ v Wuhanu, kjer je virus najprej izbruhnil.