Triintridesetletni Poljak Kamil Stoch je v šampionskem slogu še tretjič postal skupni zmagovalec novoletne turneje v smučarskih skokih. Na finalu v Bischofshofnu je po zaslugi vrhunske forme, izkušenj in izjemne samozavesti dobesedno letel v svojem razredu in bil neulovljiv za tekmece. Najprej je bil najboljši v kvalifikacijah, nato pa tudi v obeh serijah z dvema popolnima skokoma, saj je drugouvrščeni Norvežan Marius Lindvik zaostal kar za 20,3 točke. Stoch je postal kralj turneje v letih 2017, 2018 in 2021. Poljaki so bili pred letošnjo turnejo zaradi pozitivnega testa na koronavirus najprej izločeni z uvodne tekme v Oberstdorfu. Ko se je izid izkazal za lažnega, so tekmovali kot v transu in kar štirje končali med najboljšimi šestimi v skupnem seštevku.

Stoch noče primerjati treh zlatih orlov

»Užival sem. Vse mi je šlo tako, kot smo si zamislili pred tekmo. Moji skoki so bili resnično dobri. Zlati orel ni le nagrada za moje delo, saj tega uspeha ne bi dosegel brez sotekmovalcev in strokovnega vodstva. Hvala vsem, tudi tistim, ki so nam pomagali, da smo sploh lahko nastopili na turneji. Zelo so mi pomagale izkušnje. Nočem primerjati treh orlov, ker je vsak drugačen in nekaj posebnega,« je povedal Kamil Stoch, ki je z uspehom poskrbel za pravo evforijo v domovini. Do prestižne lovorike je prišel z drugim mestom v Oberstdorfu, četrtim v Garmischu ter prvima mestoma v Innsbrucku in Bischofshofnu. Drugo mesto Mariusa Lindvika razkriva, kakšno smolo je imel Norvežan, ko je po tretjem mestu v Oberstdorfu zaradi zobobola (modrostni zob so mu morali izruvati) moral izpustiti naslednji dve tekmi v Garmischu in Innsbrucku, na katerih je lani zmagal.

Slovenski izkupiček po polomu v kvalifikacijah, ko je prvi slovenski adut Anže Lanišek izpadel, Cene Prevc pa je bil diskvalificiran, je reševal Peter Prevc. Osemindvajsetletni kapetan slovenske reprezentance je na zadnji tekmi osvojil 12. mesto (točke je za 27. mesto osvojil le še Žiga Jelar), kar mu je v skupnem seštevku prineslo deveto mesto. Najstarejši izmed bratov Prevc je v dvoboju z zelo dobrim skokom premagal Avstrijca Gregorja Schlierenzauerja in bil po prvi seriji na osmem mestu, v finalu pa izvedba ni bila na tako visoki ravni. »Po prvi seriji je kazalo malo bolje. Žal se mi je v finalu pripetila napaka, zato je odlična uvrstitev odletela po zraku. Tega mi je malce žal, a treba je dvigniti glavo in trenirati naprej,« je povedal Peter Prevc, ki si je 12. mesto razdelil z vodilnim v skupnem seštevku svetovnega pokala, Norvežanom Halvorjem Egnarjem Granerudom.

Hrgota: Bischofshofen je črna pika

Robert Hrgota, ki kot tekmovalec ni doživel novoletne turneje, je bil prvič v vlogi glavnega trenerja. »Za nas je bila novoletna turneja do Innsbrucka vrhunska, Bischofshofen pa je žal črna pika, ki nas je v skupnem seštevku stala treh uvrstitev med prvih petnajst, dveh med deset in ene med pet ali morda še višje. Peter Prevc je na zadnji tekmi v finalu zamudil odskok, na koncu pa je zanj deveto mesto soliden dosežek in vzpodbuda za naprej, ekipno pa je ostalo nekaj grenkega priokusa zaradi zapravljene priložnosti Laniška. Zdaj gremo v Neustadt popravit vtis iz Bischofshofna in pokazat, da smo imeli le slab dan,« je bila sklepna ocena Roberta Hrgote.