Študenti imenovanje novega rektorja, ki je tesno povezan z Erdoganovo Stranko za pravičnost in razvoj (AKP) zavračajo kot nedemokratično in opozarjajo na poskus omejevanja akademske svobode, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Posnetki, ki jih je danes objavila turška tiskovna agencija Demiroren, prikazujejo, kako posebne policijske enote na silo vstopajo v domove osumljencev, med katerimi so nato nekatere vklenjene pospremili v policijska vozila.

Guverner Istanbula Ali Yerlikaya je danes napovedal prepoved "vseh vrst srečanj, demonstracij in pohodov" na območju, ki zajema študentsko naselje Bogazici na evropski strani mesta, in kot razlog navedel ukrepe proti širjenju pandemije koronavirusa, poroča dpa.

Študentje so tako protestirali pred rektorskim uradom v kampusu, organizatorji pa so pozvali tudi k shodu na azijski strni Istanbula. Zahtevajo pravico, da bi sami izvolili rektorja, policijo pa pozivajo, naj izpustijo pridržane.

Na ponedeljkovih protestih v Istanbulu so izbruhnili tudi spopadi med policijo in protestniki, ki zahtevajo odstop novega rektorja Buluja. Ta je bil leta 2015 kandidat vladajoče stranke AKP za poslanca v turškem parlamentu.