Tednik je v okviru preiskave odkril, da bavarske oblasti za transport uporabljajo torbe, ki niso predvidene za transport zdravil, še posebej pa ne takšnih, ki so občutljiva na temperaturo. Glede na njihovo poizvedovanje, se je bavarsko ministrstvo za zdravje pri nakupu transportnih škatel odločilo za preprosto hladilno torbo švedskega proizvajalca Dometic, ki je primerna predvsem za hlajenje pijač, povzemajo nemški mediji.

Na to je že pred tem opozoril eden od zdravnikov na Bavarskem, saj da transporterji delujejo kot navadne hladilne torbe za piknike.

Do razkritja je prišlo, ko so v več bavarskih mestih merilci prejšnji teden pokazali, da je cepivo bilo nad oz. pod dovoljeno temperaturo. Nekaj časa naj bi bilo celo zamrznjeno. Zaradi napak v transportu so morali uničiti okoli tisoč odmerkov.

Cepivo proti covidu-19 ameriškega Pfizerja in nemškega BioNTecha je občutljivo na temperaturo in ga je treba hraniti pri -70 stopinjah Celzija. Če se ga ne hrani pravilno, je cepivo neuporabno.

Tiskovni predstavnik bavarskega ministrstva za zdravje je kasneje potrdil, da so za transport uporabili hladilne torbe Dometica. Vendar gre za medicinsko različico, ki se jo uporablja za transport zdravil, ki so občutljiva na temperaturo, je poudaril.

Vendar to glede na razkritje ni čisto res, saj tudi medicinska različica glede na opis izdelka ni bila izdelana za transport zdravil. To je za Spiegel zagotovila tudi tiskovna predstavnica švedskega proizvajalca.

Več držav članic EU poziva k pomoči pri cepljenju v vzhodnih sosedah

Trinajst držav članic EU je danes pozvalo Bruselj, naj pomaga vzhodnim sosedam pri cepljenju državljanov proti covidu-19. V skupnem pismu Evropski komisiji so zapisali, da morajo pomoč ponuditi tudi vzhodnim sosedam, ki niso članice EU, podobno kot to že velja za države Balkana.

Zunanji ministri Bolgarije, Hrvaške, Češke, Danske, Estonije, Finske, Madžarske, Latvije, Litve, Poljske, Romunije, Slovaške in Švedske so v skupnem pozivu opozorili, da meje EU ne bodo varne, če ne bodo ponudili pomoči vzhodnim sosedam.

»Verjamemo, da naše meje ne bodo varne, če ne bomo ponudili naše podpore neposrednim sosedom,« so zapisali. »Naši vzhodni partnerji so večkrat izrazili, kako cenijo pomoč EU pri covidu-19 in so zaprosili za pomoč pri dostopu do cepiva,« so dodali.

V Evropski uniji bodo v kratkem začeli cepiti že z drugim cepivom proti covidu-19, potem ko je Evropska agencija za zdravila (Ema) danes priporočila izdajo pogojnega dovoljenja za uporabo cepiva ameriškega podjetja Moderna. Evropska komisija sicer skuša zagotoviti dodatne odmerke odobrenih cepiv, vendar se sooča s težavami pri proizvodnih kapacitetah.

EU je že ponudila pomoč pri cepljenju zunaj svojih meja, med drugim Zahodnemu Balkanu. Prejšnji mesec so tudi sprejeli program pomoči v višini 70 milijonov evrov, ki jih bodo namenili za kritje stroškov cepiva v teh državah.

Zunanji ministri so danes v pismu pozvali k podobni pomoči državam v okviru Vzhodnega partnerstva, to so Armenija, Azerbajdžan, Belorusija, Gruzija, Moldavija in Ukrajina. »Verjamemo, da mora EU preseči trenutne pobude ter podobno pozornost in podporo nameniti drugim sosedam EU - državam Vzhodnega partnerstva,« so še zapisali ministri.

Tiskovni predstavnik Evropske komisije je danes potrdil, da so prejeli poziv in da potekajo pogovori o tem.