»Ne čutim se krivega in to, da sem bil v Sloveniji, še ne pomeni, da sem tudi kriv. Sploh pa še dveh soobtoženih, ki sta še v preiskavi, sploh ne poznam,« je na celjskem sodišču, pred sodnico Ingrid Lešnik, dejal Luka Tsakadze, eden od treh gruzijskih državljanov, ki so jim celjski policisti februarja letos stopili na prste po seriji vlomov, ki so se od avgusta lani do februarja letos zvrstili v stolpnicah in drugih večstanovanjskih zgradbah v Celju in Velenju.

Poleg Tsakadzeja sta na zatožno klop sedla še Beka Karanadze in Zurab Nizharadze, ki sta bila oba spoznana za kriva velikih tatvin na območju Škofje Loke in tudi že obsojena na poldrugo leto zaporne kazni na kranjskem sodišču. A sta oba prav tako zanikala krivdo. Bolj kot to, da so omenjeni Gruzijci člani tako imenovane mobilne mednarodne kriminalne združbe, ki je izvrševala velike tatvine v več evropskih državah, pa bode v oči način, kako so se vlomov in tatvin lotili.

Nitka med vrati in podbojem…

V bloke in stolpnice so namreč vstopali pretežno ponoči in vrata ter podboje vhodnih vrat povezali z zelo tanko nitko, ki je ni bilo mogoče opaziti in se je, če je nekdo odprl vrata, takoj pretrgala. Ko so ponovno vstopili v blok ali stolpnico, so samo preverili, kje je bila nitka pretrgana. Tam, kjer je bila, je to pomenilo, da so lastniki medtem stopili v stanovanje in so po vsej verjetnosti doma. Tja, kjer so nitke ostale cele, pa so vlomili s specialnim orodjem in s pomočjo vrtanja ter lomljenja cilindričnih ključavnic.

Po besedah komandirja škofjeloške policijske postaje Saše Enika so nitke našli v petih blokih z več kot 250 stanovanji. Kradli pa so predvsem nakit in denar, a tudi druge vrednejše predmete. V Celju, denimo, so odnašali celo vrednejše obleke, električne aparate, torbice in podobno. Njihova kriminalna pot pa se je končala, ko so celjski policisti in kriminalisti 25. februarja lani ustavili 36-letnega državljana Gruzije, ki je za vožnjo uporabljal vozilo s španskimi registrskimi tablicami. V postopku so ugotovili, da ima pri sebi orodje za izvrševanje vlomov, klešče in izvijač, zato so ga pridržali. Z zbiranjem obvestil so nato ugotovili, da je skupaj s 33- in 34-letnima državljanoma Gruzije, ki sta bila pozneje prav tako izsledena in pridržana, začasno bival na območju Mozirja. Vse tri osumljene so 27. februarja s kazensko ovadbo privedli k preiskovalnemu sodniku, ki je zoper 33-letnika odredil pripor, druga dva osumljenca pa sta bila po zaslišanju izpuščena na prostost in naj bi zapustila našo državo.

»33-letni državljan Gruzije je specialni povratnik, v Italiji so mu že izrekli prepoved vstopa v schengensko območje, a tega ni spoštoval, saj je spretno menjaval svojo identiteto. Je pa že v preteklosti v organiziranih skupinah vlamljal v drugih evropskih državah,« je lani povedal Milan Vogrinec s celjske policijske uprave.

Drugega marca lani so še dva gruzijska državljana, stara 33 in 45 let, prijeli mariborski policisti. Dva od trojice, ki je pristala v priporu, in sicer Beka Karanadze in Zurab Nizharadze, sta obtožena vsak 14 kaznivih dejanj velike tatvine, Luka Tsakadze pa šest. Ko bo sodnica odločila o zahtevi za izločitev dokazov, predvidoma konec januarja, se bo na celjskem sodišču začela tudi glavna obravnava.