Razočaranje! Takšna je ocena nastopa slovenskih smučarjev skakalcev v današnjih kvalifikacijah za današnji finale 69. novoletne turneje v Bischofshofnu. Anže Lanišek, trenutno prvi slovenski zvezdnik, je senzacionalno izpadel že v kvalifikacijah, potem ko je skočil le 108 metrov in zasedel 52. mesto. Cene Prevc je bil diskvalificiran zaradi neustreznega dresa, tako da je bil najboljši Slovenec Žiga Jelar na 21. mestu, na tekmo pa so se uvrstili še Domen Prevc, Tilen Bartol in Peter Prevc.

Jelar edini, ki ni razočaral

Čeprav je Lanišek pri 12 letih prve skoke v karieri na veliki 120-metrski skakalnici naredil prav v Bischofshofnu, kjer je nato pri zgolj 15 letih z osvojitvijo prvega mesta postal najmlajši zmagovalec v zgodovini tekem za celinski pokal, v zadnjih treh letih na skakalnici Paul Ausserleitner doživlja le bridka razočaranja. Pred dvema letoma je imel – tako kot Timi Zajc – težave z zadrgo na dresu (38. mesto). Lani ga je med vožnjo po naletu zmotila kamera (31. mesto), a je bila slovenska pritožba zavrnjena. Letos je naredil veliko napako na odskočni mizi, s katero je zapravil tudi možnost, da bi vsaj ubranil visoko šesto mesto v skupnem seštevku turneje. Skakalnica v Bischofshofnu je pravo nasprotje od večine drugih, saj ima zelo položno zaletišče z dolgim prehodom na odskočno mizo. »V obeh skokih za trening sem bil prezgoden na odskočni mizi, zato sem želel v kvalifikacijah počakati do roba mize, da bi dobil višino, a sem po napaki poletel tri nadstropja nižje. S tem je treba živeti, ničesar ne morem spremeniti in treba je iti naprej,« je povedal Anže Lanišek za TV Slovenija.

Žiga Jelar je bil z 21. mestom edini, ki ni razočaral glede na to, da je imel na treningu velike težave s točnostjo odskoka, potem ko se na zadnjih dveh tekmah ni uvrstil v finale. Tilen Bartol (37. mesto), ki je v ekipi zamenjal Bora Pavlovčiča, je bil zadovoljen zgolj s tem, da se je v Bischofshofnu v tretjem poskusu končno prebil skozi kvalifikacije. Peter Prevc (40. mesto) je po doskoku jezno udaril z roko po čeladi in bil vidno nejevoljen, ker se ni ujel s skakalnico, na kateri je pred petimi leti zmagal in dosegel še nekaj visokih uvrstitev. »Moram biti odločen. Če ne bom več tvegal, ne bom profitiral,« je izpostavil Peter Prevc, ki je ostal edini Slovenec z možnostmi za uvrstitev med najboljših deset v skupnem seštevku, trenutno je enajsti. Cene Prevc je bil diskvalificiran zaradi prevelikega dresa. Ker je njegov kombinezon mehak, se je na nekaterih mestih preveč raztegnil, a je srednji izmed bratov Prevc priznal, da je za napako kriv sam. »Zelo slab dan za našo ekipo. Glave gor. Štirje fantje bodo na tekmi pokazali višjo raven in skušali turnejo skleniti s pozitivno noto,« je povedal selektor Robert Hrgota.

Stochova aduta izkušnje in samozavest

Vodilni v skupnem seštevku, Poljak Kamil Stoch, je s tesno zmago v kvalifikacijah potrdil vlogo prvega favorita, da še tretjič osvoji zlatega orla. Prvi zasledovalec Kubacki je bil šesti, Norvežan Granerud pa tretji z le sedmimi desetinkami točke zaostanka. Strokovnjaki opozarjajo, da za kandidate za zlatega orla najpomembnejša skoka turneje šele prihajata. Stochova aduta sta samozavest in izkušnje, Kubacki je sproščen, Granerud pa bo iz jeze po spodrsljaju v Innsbrucku napadel na vso moč.