Petnajsta izvedba novoletne turneje v smučarskem teku se po štirih etapah preveša v drugo polovico, slovenska predstavnica Anamarija Lampič pa je po današnji skromni predstavi na 10 kilometrov v prosti tehniki padla s četrtega na sedmo mesto v skupni razvrstitvi z več kot dveminutnim zaostankom. Tour de Ski bo danes popoldne ponudil novo preizkušnjo v klasičnem zasledovanju tako v moški (ob 14.40) kot ženski konkurenci (13.30).

Karavana se je iz Švice preselila v zimsko idilo na Južno Tirolsko v Italijo, kjer sta Američanki Jessie Diggins in Rosie Brennan po novi izvrstni etapi povečali prednost pred zasledovalkami in se bosta v drugi polovici turneje podali v boj za končno zmagoslavje. Anamarija Lampič, slovenska športnica leta 2020, je bila na italijanskem prizorišču turneje že na začetku v ozadju in bila v počasnejšem ritmu daleč od tekmic, ki so se udarile za zmago. V dveh zahtevnih petkilometrskih krogih je bila malce uspešnejša v drugem delu, a se je zaradi prevelikega zaostanka morala zadovoljiti z devetnajstim mestom. Po drugem mestu v sprintu, enajstem v klasični tehniki in četrtem na zasledovanju se je osrednja slovenska adutinja tokrat odrezala najslabše, a bo imela v nadaljevanju – predvsem v sprintu na predzadnji dan turneje – možnosti za izboljšanje. Petindvajsetletnica bo ravno v zaključnem sprintu branila rdečo majico z zadnje turneje.

»Po svojih občutkih lahko rečem, da sem šla zelo dobro, čeprav je zaostanek v nasprotju z mojimi pričakovanji kar velik. Proga je tukaj zelo hitra. Računala sem na zaostanek okrog minute. Lahko rečem, da sem bila na progi videti, kar so rekli tudi drugi, zelo živahno, tudi meni se je zdelo, da sem res v redu. Očitno je bilo nekaj težav s smučmi pri ravnini, čeprav tega nismo še povsem dorekli. Tam sem največ izgubljala. Na vzpon pa sem šla suvereno, držala sem ritem,« je komentirala Anamarija Lampič.

V moški konkurenci so slovenski smučarski tekači že končali novoletno turnejo. Na 15 kilometrov v prosti tehniki je ruska reprezentanca prikazala izjemno moč in zanesljivo zasedla zmagovalni oder. Aleksander Bolšunov je z novo zmago povečal prednost v skupni razvrstitvi. Ob odsotnosti norveške zasedbe je novoletna turneja v izrazito ruskih barvah. Danes je kar sedem ruskih tekmovalcev zasedlo položaje v vodilni osmerici. Francoz Manificant je s šestim mestom ohranil možnosti za stopničke v končnem seštevku turneje.