Pogrešan? Aretiran? V hišnem priporu? To so vprašanja, ki si jih svetovni mediji zastavljajo zadnje dni, ko vsi po vrsti iščejo enega najbogatejših ljudi na svetu. Jack Ma, ustanovitelj Alibabe, kitajskega spletnega velikana, se v javnosti namreč ni pojavil vse od oktobra, novembra pa je manjkal tudi v finalu šova Africa's Business Heroes, v katerem so zmagovalnemu afriškemu podjetniku za nagrado podelili 1,5 milijona dolarjev. Ma se finala, čeprav je bil eden od sodnikov v šovu, po uradni razlagi ni udeležil zaradi prenatrpanega urnika, več pri Alibabi niso želeli komentirati. Tako je ostalo nepojasnjeno, zakaj je s spletne strani šova izginilo Majevo ime, še vedno pa je neznano tudi, kje sploh je. In zakaj je izginil.

Pozval je k reformam, izgubil deset milijard

Medtem ko ob vprašalnici kje še vedno stoji velik vprašaj, je drugače, ko se vprašamo, zakaj. Odgovor naj bi se skrival v Majevem govoru, ki ga je imel konec oktobra na forumu v Šanghaju. V njem je 56-letni tehnološko-finančni tajkun, ki mu pravijo kitajski Steve Jobs, storil nepojmljivo – napadel je komunistično oblast in pozval k reformam. Kitajsko narodno banko je primerjal s klubom starcev, regulatorni organi po njegovem delujejo po principu zastavljalnic, finančni sistem pa, kot opozarja, zavira poslovne inovacije. »Inovativnost brez tveganja ubija inovacijo. Brez tveganja na tem svetu ne bo inovacij,« je v svojem govoru med drugim povedal Ma, ki se je sicer že pred dvema letoma na svojo željo umaknil z direktorskega mesta Alibabe, a je s petimi odstotki Alibabinih delnic, ki so vredne 25 milijard dolarjev, še vedno njen največji posamični delničar.

Da je Ma za kritiko oblasti izbral prav oktobrski forum v Šanghaju, ni naključje, saj bi na šanghajsko in hongkonško borzo le nekaj dni pozneje morale priti delnice Alibabine finančne podružnice Ant Group v skupni vrednosti 37 milijard dolarjev. A prve javne ponudbe delnic te družbe, v kateri ima Ma »ultimativni nadzor«, najverjetneje zaradi njegovega šanghajskega govora ni bilo. Država oziroma prav tisti regulatorni organi, ki jih je Ma kritiziral v svojem govoru, so namreč ustavili prihod Ant Groupa na borzo, kot razlog pa navedli Alibabino enormno rast in uvedbo preiskave njenega monopolističnega položaja na trgu. Po poročanju Wall Street Journala naj bi bila za preiskavo želja vlade, da zmanjša Majev imperij in si odreže kos pogače, kot kaže za zdaj, pa ji to tudi uspeva. Vrednost delnic Alibabe je v zadnjih mesecih padla za četrtino, s čimer je samo Ma izgubil deset milijard dolarjev ter tako s 63 milijardami dolarjev premoženja padel na tretje mesto najbogatejših Kitajcev.

Filantrop ali kruti vampir?

Država je skozi medije, ki jih ima v lasti, dodobra očrnila tudi Majev ugled, čeprav je kitajski milijarder, potem ko je vodenje Alibabe prepustil Danielu Zhangu, veliko pozornosti namenjal prav filantropiji. Med pandemijo koronavirusa je na primer daroval nekaj deset milijonov mask, tudi Sloveniji, ki jih je od njega po posredovanju Aleksandra Čeferina dobila 300.000, za posebneža in netipičnega kapitalista pa je veljal že prej. Znano je, da se je kar desetkrat poskušal vpisati na Harvard, vajen pa je bil tudi drugih zavrnitev, saj se je, preden mu je uspelo na svojem, neuspešno prijavil na kar 30 različnih delovnih mest. Med njimi je bilo tudi delo v restavraciji s hitro prehrano KFC, kamor se je hkrati prijavilo 24 ljudi, vzeli pa so vse razen njega. A Kitajci ob napadih medijev danes na vse to pozabljajo, vedno bolj pa vpijajo državno različico njegove podobe, po kateri naj bi bil Ma kapitalistični grabežljivec in kruti vampir, ki izkorišča revne.

Ma ob vsem tem molči, saj se od 10. oktobra v javnosti ne oglaša več. Niti na twitterju, kjer ima več kot 600.000 sledilcev in na katerem je njegov zadnji zapis namenjen svojemu okoljevarstvenemu sodelovanju z britanskim princem Williamom in Kate. Uporabniki družbenih omrežij, med katerimi je na Kitajskem večina prepovedana, ugibajo, da bi bil lahko aretiran ali v hišnem priporu. V primeru pomembnejših osebnosti na Kitajskem država teh informacij ne razkriva, v prid tej razlagi pa govori tudi pojasnilo vladnih organov, da je Ma »pod nadzorom«, kar bi lahko pomenilo zapor. Dejstvo je, da se dogaja nekaj resnega, saj država zadnje mesece silovito napada Majevo podjetje, njega pa ob vsem tem vseeno ni na spregled. Je pa tako, da bo, če res verjame v svoj moto, da se zaradi sanj nikoli ne smemo bati zastojev, premostil tudi tega.